Försoningens rikedom

Brunnen är tom! Graven är tom! Ett spännande liv börjar tillsammans med honom, som var i brunnen en gång. Ett spännande liv fortsätter i kunskap om att Josef är en förebild till Jesu liv och gärning! (Se tidigare bloggposter)

Anta utmaningen! Följ bibelns personer och dramat genom Moseböckerna! Lyssna på utläggningar om texterna! Återerövra skatten i bibeln!

Så har jag vandrat med texterna och karta av Palestina (skolatlas år 1947). Det finns andra kartor i Illustrerat Bibellexikon, som har med olika tidsepoker och det finns kartor i läroböcker. Jag flyr inte in i dåtid. Jag lever i nutid. Berättelserna hjälper mig att komma till insikt.

Det finns det av personliga övergrepp i mitt psyke, som inte går att glömma. Det som går är att leva i en process innesluten i förlåtelsen. Det som går är att acceptera vad jag gått igenom och komma till insikt om min självrättfärdighet. Jo, så var undervisningen på den så kallade försoningsdagen i december 2013 i Betlehemskyrkan i Göteborg. Olika kyrkor och olika samfund har haft olika tolkningsmodeller av försoningen. Men att tro, att jag för egen del skall klara av att glömma är egenrättfärdighet.

Tack för den undervisningen Ingrid Svensson! Polletten har ramlat ner. Jag får komma ihåg men är helt försonad åt olika håll och fortsätter att leva mitt liv i Kristi försoning. Han är försoningen för mina synder och hela världens!

”Förlåt oss våra synder såsom ock vi förlåta dem oss skyldiga äro.” Ja, så lyder en del av den bön, som Jesus lärde oss att be. Begreppet förlåta är inte synonymt med att glömma! Josef glömde inte av vad han varit utsatt för men kunde försoningens innebörd! Paulus glömde inte vad romarna gjort mot honom men förkunnade frimodigt om innebörden att vara i Kristus. Jesu bad på korset: ”Fader, förlåt dem ty de vet icke vad de gör.”

Josefs bröder fattade inte på väldigt länge vad de gjort mot Josef…

Här är dagen förkunnelse i Smyrnaförsamlingen i Göteborg i serien om Josef och hans bröder. Urban Ringbäck predikar.

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

2 reaktioner till “Försoningens rikedom”

 1. Såg att du läser Dag Sandahl ibalnd, precis som jag. men jag undviker den oftast pga den aggressiva tonen och långa obegripliga texter.Här får du bloggtips som berikar från dagens kyrka: https://carolinajohansson.wordpress.com/

  den heter Rambling thoughts och har alltid lättlästa och kloka inlägg och kommentarerna är berikande och inte dumelaka som på Dag Sandahls blogg.

  Här den andra givande bloggen som du kanske ännu inte hittat till på Dagens kyrka: http://blogg.svenskakyrkan.se/vandravagen/

  Den tror jag skulle passa dig, kära syster i Herren!

  1. Go´morron Alma-Lena! Ja, jag läser Dag Sandahl eftersom jag inte begriper mig på Svenska Kyrkans strider. Det är mycket tröttsamt!

   För egen del har jag löst problemet med att jag är född flicka och utvecklats till kvinna med en prästgen i arvet på så sätt, att jag får lov att berätta om Jesus och om vad det står i bibeln.

   Fint att du finns! Jag har med bloggarna du föreslår i min blogglista. Tack vare ”Fjärde väggen” har jag fått förslagen en gång i tiden…
   Tack vare kvinnor som Lilly Sofia Jönsson med flera.
   Vi hörs, syster!

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: