Bara till dig…

Det skall vara en rubrik, som väcker nyfikenhet. Om någon skall stanna till och läsa. Om någon skall köpa en tidning. Braskande rubriker har lurat många. Besvikelsen har kommit och gett en fadd smak i mun. Var det inte mera?

Bara till dig, som undrar över det omtalade äpplet gäller denna bloggpost. Vi skall ju inte gå på allt vi läser och hör. Visst har de flesta hört om två nakna människor, som blev utdrivna ur sitt paradis? Visst har många konstnärer målat dem, när de hade fikonlöv, som dolde deras nakenhet! Men var står det om en så grym Gud, som inte tålde att Eva tog ett äpple och räckte åt Adam?

Bara för dig vill jag berätta hur mycket bibelns berättelser hjälpt mig. Det var inte farligt, att säga gång på gång till bibellärare: ”Detta fattar inte jag!”

”Den här boken måste du ha,” sa en av dem och rekommenderade boken. ”Ljus över korset” av Wilhelm Busch en tysk präst och teolog, som började läsa bibeln på ett nytt sätt än under sina teologiska studier. I förordet till boken berättar Busch bland annat, att han hållit ett bibelstudium om hur Mose slog på klippan, så att det kom vatten. Så hade han lagt ut texten om att Gud inte lämnade dem i sticket i öknen. Han var nöjd själv efteråt. Så kom en gammal erfaren Jesu lärjunge fram och berättade vad det stod i hans bibel:

”…och alla drack samma andliga dryck. De drack ur en andlig klippa som följde dem, och den klippan var Kristus.” ”Om det har ni inte sagt något i kväll”, sa mannen…

Precis detta berättade Jesus för två av sina lärjungar, när de trodde att hela deras framtid var slagen i spillror. Den som de trott på hade blivit slagen, hånad och korsfäst bland rövare. Och sen lagd i en grav som tillhörde någon utanför deras krets. De kände inte igen Jesus. De kom inget ihåg vad han sagt skulle ske. Berättelsen är aktuell för många, som inte känner igen bibelns Jesus, som uppstånden från de döda.

Jag får vara en av de två lärjungarna i berättelsen från Lukas kapitel 24:13 –

Jag får vara med från början och vara en av de två, som försöker gömma mig för Herren Gud. Texten i tredje kapitlet i första Moseboken har inte lämnat mig! Det är jag, som blir klädd inför Gud och får tillbaka min frimodighet! Bibelns budskap är aktuellt nu.

”Herren Gud gjorde kläder av skinn åt Adam och hans hustru och klädde dem.” Tänk, att bli klädd inför Gud!

Bara till dig, som vill ha bibelns budskap är denna bloggpost. Oasrörelsen har tagit initiativ till gemensam bibelläsning.  Pröva att se deras förslag på olika bibelläsningsplaner. Det går säkert, att få hoppa in på dagens datum. Våga ställa frågor!

För snart fyra år sen vågade en präst ifrågasätta hela poängen i bibeln. Ingen klarar sig utan Jesu död och uppståndelse! Utan Jesu offer ingen Kyrka!

P.S.

Den 15:e januari skrev jag på http://www.antautmaningen.se följande:

Det är möjligt, att jag har en ADHD-hjärna med tusen tankar samtidigt. Snart är jag 80 år och det kvittar med fler diagnoser. Jag valde ”en kvart”, därför att jag har svårt med koncentrationen och ”eget val” skulle passa också. Sträckan Jerusalem – Emmaus i Lukas 24: 13 – 32 går jag om och om igen. Jag får berätta mitt till punkt och han går igenom alla skrifterna med mig med början på Moseböckerna. Han är där överallt och det tror jag på.
Denna utmaning är det största bönesvar jag fått i mitt liv – en bibelväckelse! Vi är många nu, som burit på en stor sorg, att det fattas bibelläsning gemensamt.

D.S.

”Kyrkan har ett ärende utan försoningsoffer” Gammal artikel av Ulla Karlsson

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

%d bloggare gillar detta: