Post traumastisk stress

Det finns en diagnos som jag undrat över många gånger: Post traumatisk stress
Sen hittade jag en broschyr med sjukdomen beskriven och kunde avfärda den ur mitt långa liv. Lite krämpor låter närmare sanningen. Ältar om dem tycker några. Kvar är att jag bloggar med mycket ojämnt innehåll sen jag kom i kontakt med (H)järnkoll. I den gruppen får jag dessutom inte vara kvar. Uppfyller inte kriterierna eller ord står mot ord.

Jag kan bli irriterad på allt och inget men det är ingen sjukdom. Ordet ”själ” är det vackraste som finns och mest viktigt enligt Jesus:

Och vad hjälper det en människa om hon vinner hela världen men förlorar sin själ? Eller vad kan en människa giva till lösen för sin själ?
Matteus kap 16:26 fritt ur minnet enligt 1917 års översättning

Visst är det märkligt med ”psyke” i stället för själ och då försvinner det friska? Jag skulle vilja ha tillbaka bibelns vackra språkbruk men det är omodernt. Det är inte inne!(Jag har nyss läst en rapport från ett församlingsmöte i Smyrna.)

Nåväl. Ibland räknar jag upp kristna länkar, som jag lämnat därför att det är mer analyser än bibelundervisning. Det hjälper inte att fräsa till som jag gör i min församling eller via nätet.

Stefan Swärd fräser till igen

Vad är då en post traumatisk stress?
För min del försökte jag tappert under 50 år, att inte tala om övergrepp inom sinnessjukhusvården, som jag varit med om som 20 åring. I och med att den vården bytte namn kunde man ju tro, att något blivit annorlunda och bättre. Så jag gick med skavsår i själen och har aldrig pratat om mitt psyke. I Bibelkonkordans för NT 81 kan jag se skillnad på hur ”själ” används i olika betydelse som själ, liv eller hjärta eller ande, själ, vind. Men mitt trauma gick inte att hålla tyst med alltid hur jag än trängde undan dessa svåra minnen.

Nu har det blivit dags att sätta ner foten och vara med. Det borde inte vara de skadade, utsatta som för den kampen med lista på vilka som varit utsatta! Mina friska protester till Medicinalstyrelsen år 1956 har försvunnit trots att de varit diarieförda! Det är märkligt att sjuka beskrivningar av mig sparas i all evighet!

Själavård är ett så vackert begrepp och teologi betyder läran om Gud enligt gammal definition. Jag väljer att skriva som psykiatri och teologi. Och hänvisar gärna till LeoH med ”Tankar i natten”. Leo vågar skriva om när politiker tar beslut om aborter…
Ja, läs själva! Ensam demonstration en 1 majkväll
Det får inte förekomma några svaga utsatta individer i samhället helst.

NO MORE Facebooklänk om bältesläggningar

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

%d bloggare gillar detta: