En rättvis dom

Ett tredje försök att förklara varför jag såg fram mot domsöndagen. Kalla det gärna att jag ältar och är tjatig. Ibland behövs det. ”Domsöndagen” är ett begrepp, som mest präster och pastorer har förförståelse för. Det har med kyrkoårets föreslagna bibeltexter att göra. Det behövs dessutom kunskaper i grundspråken hebreiska och grekiska, om jag fattat rätt. För att inte tala om juridik. ”Nåd” i frikyrkliga kretsar är ett omodernt uttryck nu. ”Nåd” i min generation är ändå inte samma begrepp, som det är på Hinsebergs kvinnofängelse. Där är ”nåd” bara ett juridiskt begrepp, som bara högsta instans kan bevilja. Och även på manliga fängelser så klart.

Nycklar på ett fängelse är inte de samma som nycklar inom psykiatrin eller rättspsykiatrin. Det är skillnad på att avtjäna ett straff mot att bli vårdad inom psykiatrin. Nycklarna står för olika (be)grepp i olika händer. (Maktmissbruk, attityder?)

Det som är aktuellt i våra dagar genom TV-debatter är övergrepp och inget annat och brist på civilkurage. Bättre sent än aldrig. Tjugo år är en lång tid att vara inspärrad, drogad och manipulerad. Vad är då 130.000 kronor i statens budget eller Sveriges kommuner och Landstings? Jo, jag är irriterad på denna struntsumma, som är större än en årsinkomst för mig. Hur kan man låta trettio personer med psykisk ohälsa och olika diagnoser få berätta och bjuda på sin livserfarenhet och sen kvittar det om någon i allmänheten får ta del av utställningen ”En annan tid”? Det finns inte pengar att fullfölja ett bra genomarbetat projekt!

Nu är det i vart fall i rätt tid att samtala om rättsliga övergrepp i stor skala, som det Sture Bergwall blivit utsatt för. Om han har en homosexuell läggning, så har Medicinalstyrelsen/Socialstyrlesen upphävt detta som diagnos på en sjukdom. Alltså blir det en skillnad mellan brott och sjukdom i hans fall. Bergwall borde ha avtjänat sitt straff. Om narkomani är straffbart borde Bergwall ha sonat sitt straff inom rimlig tid. Enligt AA (Minnesotamodellen) är alkoholism och narkomani behandlingsbara sjukdomar. Sjukdomar straffas inte. Sjukdomar behandlas. Bergwall borde vara färdigbehandlad.

Det som fattas i Sverige är han som dömer rättvist. De allra högste inom domsväsendet kommer under hans dom en dag. Precis därför såg jag fram mot domsöndagen år 2013. För om jag personligen låter domen gå över mitt liv nu så kommer domen att bli frikännande på domens dag.

Enligt skrifterna.
Men riktigt så enkelt är det inte. Det går att krångla till det rejält med teologiska kunskaper eller exegetik :-). Den kunskapen saknar jag och har varit och fortsätter att vara som ett barn och tar emot gåvan: NÅD oförtjänt nåd.

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

%d bloggare gillar detta: