Stinksyska

Det är inte lätt att vara begränsad och samtidigt ha en vilja att komma utanför området. Det är inte lätt heller att ha ett intresse för blommor och sen inte kunna böja sig. Rödnarv är så liten mellan trottoarkanten och asfalten men gör mig så glad. Jag måste leta efter den eftersom jag vet, att den skall finnas nu. Den gör sig heller inte med ett ”flygfoto” från min höjd. Det är meningslöst med en digitalkamera, när jag ändå inte kan böja mig.

Böja sig måste man om Gud inte skall vara en metafor på tre bokstäver bara. Böja sig måste man, om man vill veta något om Gud. Och det kunde jag en gång i tiden.

”Detta fattar inte jag men jag fortsätter att tro på dig!”

Komplexen fortsatte att härja i min kropp. Tänk, om jag ändå fått vara frisk och orkat läsa! Teologi betyder läran om Gud till exempel. Tänk, att få lära om Gud!
Vi kan ingenting veta om Gud…Är det så det blir, om man får läsa teologi år efter år?

Visst, jag kunde lägga mitt stativ till kameran på rollatorn och ta ett foto på en vacker blomma sen. Men vad hjälpte detta? Den växte fel mitt ibland brännässlor och vägtistlar. Hur skulle det gå till att hitta rätt namn? Det var just den smala, skira, röda blomman jag önskade få ett foto av! Hur skulle den göra sig bland allt ogräs vid trottoaren? Hur skulle jag kunna hitta rätt namn och komma ihåg detaljerna tills jag kom hem och kunde leta i Floran? Jag brände mig så klart på brännässlorna. Det var resultatet tills kvällen kom…
Det kunde ju inte vara en orkidé, så varför inte ta en ny promenad och hämta den.

Till slut hittade jag rätt namn men beskrivningen var inte vacker eller snarare doften den sprider runt sig. Hur går detta ihop med min tro på Gud i alla blommor? Är jag inte lite överandlig? Finns det blommor, som ger ifrån sig en frän och obehaglig doft? Och hur är det nu med Kristusdoften runt den som tror så mycket på honom?

Nu väntar en stor helg. Vem tänker på Johannes Döparens placering i sin tid och den doft han spred runt sig? På måndag hoppas jag få se en bild av Stinknässlan och att någon hjälper mig med en närbild sen på den vackra blomman. Det finns ju de som kan böja sig och har digitalkamera. Ja, förr kallades Stinksyskan visst för Stinknässla.

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: