”Det är samlag som gäller”

I all oordning bland papper kom det fram ett litet urklipp från en replik den 7 januari år 2001 undertecknat av en medlem i Humanisterna. Rubriken på insändaren är just:
”Det är samlag som gäller”

Det var en trosviss kvinna, som vågat meddela, att Jesus är Guds son, ”avlad med den Helige Andes benägna hjälp.” Hon fick svar på tal, att det är samlag som gäller. Bibeln har inte påstått något annat heller. Så denna blogg skall handla om sex underförstått i första kapitlet av det så kallade Nya Testamentet.

I Jesu Kristi, Davids sons, Abrahams sons släkttavla finns fem kvinnor med sina namn bland namnen på män. Alltså från far till son men något ovanligt hände, som måste poängteras med historien runtomkring. Det lagen inte klarade av att genomföra, det gjorde Gud oavsett om vi tror det eller inte.

Lagen föreskrev lydnad men Juda söner bröt så grovt, att Gud dödade först den ene och sen den andre sonen. Tamar blev änka utan arvingar. Det var hennes uppgift att ge mannen en avkomma. Tredje sonen var för ung att ge åt änkan Tamar och svärfar Juda glömde och svek sitt löfte till Tamar, när han själv blivit ensam som änkman. Så blev det tvillingar till. Beviset för vem som var far, när havandeskapet uppdagades och Tamar borde brännas enligt Juda blev Juda själv på grund av hans signetring, snodd och staven, som Tamar tagit som pant. (1 Mos kap 38)
Tamar var ingen prostituerad bara sviken på ett viktigt löfte.

Den andra kvinnan som nämns var däremot staden och samhällets mest missbrukade och föraktade kvinna en prostituerad, som blev räddad genom sin tro på Israels Gud. Rahav är den enda kvinna, som nämns bland män som troshjältar i Hebreerbrevet kap 11.

Ingen seriös exeget eller forskare kan finna att Boas och Rut hade sex den första natten. Boas visste vad som gällde och Rut var en kvinna med mycket gott rykte och änka. Men Rut var under Boas beskydd. Det är bara att studera grundtexten och jämföra översättningar. Kapitel fyra i Ruts bok börjar med hur den juridiska ordningen gick till och sen blev Rut stammoder i David.

I Kung Davids äktenskapsbrott står det tydligt, att han föll och gick in till henne. Hon nämns som Urias hustru som första beskrivning före sitt eget namn Batseba i Jesu släkttavla. Hon blev med barn – en son som Herren dödade. Efter detta äktenskapsbrott föddes två söner som ger två släktgrenar – den som leder till Josef Marias man. Av henne föddes Jesus.
I Illustrerat Bibellexikon har jag läst, att det inte finns några dokument under de första århundradena efter Kristus, som motsäger att släkttavlan i Lukas kap 3 gäller via Marias far. Den släkttavlan börjar med Jesus och slutar på Adam, som var son av Gud. Mycket intressant. Matteus evangelium börjar med Abraham, som fick ett omöjligt löfte av Gud om en son vid 100 års ålder och hustrun 90 år!
Lukas börjar med en omöjlig födelse genom Maria utan en man och slutar hos Gud, där Jesus kom från.

Efter 1000 år går Josef och Marias släkter samman i kung Davids söner med Batseba: Natan och Salomo. Jesus är född av Gud och människa på grund av hans löfte från början att EN skall komma och krossa ormens huvud.

(Jag skriver mest spontant och fritt ur minnet med hjälp av min släktforskning i bibeln. Rullen är 160 cm lång och 58 cm bred tättskriven med namn och är en sjukdomsvinst i stället för att sy korsstygn.)

Anden och ordet – En predikan av IT-pastorn Lars Gunther

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: