Frikyrkotanten i ljusblå blus

Jonas Gardell fick hålla en serie med söndagsskola i SVT härom året. Jag följde programmen noga och har bra bildminne och ibland textminne. Så här finns en blogg som heter ”En delad kyckling” någonstans i mitt förråd av bloggar.

På den tiden när fotot på mig är taget under en andakt i min hembygds kyrka, så visste jag inget om frikyrkotanters ljublå blusar. Men Jonas Gardell hade lagt märke till oss. Som väl är så har jag en syster, som berättar för mig hur viktigt det är att en talare är rätt klädd. Så hon bjöd mig på en kavaj varje sommar att ha över blusen. Allt för att åhörarna skulle lyssna bättre. På så sätt har jag fått tre olika kavajer av henne. Tre olika somrar. Nu är Missionskyrkan i Varola såld. Där kan jag inte få predika längre. Där är den ena delen av min frikyrkohistoria med första nattvarden utanför Svenska kyrkans lokaler. (Se brefvet.com och bilden från den oinredda andra våningen).

Nu skall jag berätta lite mer om mina grannar från landet. De tre sönerna blev affärsmän som sin far. Den enda dottern blev präst till slut och förkunnar fortfarande Guds ord precis som det står skrivet utan att tolka bort, att Jesus skall komma tillbaka. Precis som han har lovat.

Det budskapet är inte populärt! Ulla Welén vågade förkunna detta förra året i vår hembygds kyrka en måndagskväll.
Jag vågade också på en annan sätt på onsdagen, när det var min tur. Jag började med hur stort det var som barn, att få titta en stund på kung Gustaf V i Lilleskog. Där stod det kungliga tåget uppställt under älgjakten.
Hur mina barndomsminnen associerade till Jesus som kung, det minns jag inte. Vi hade inget gjort upp om innehållet i våra respektiva andakter. Det är först efteråt som jag förhört min f.d. granne om vad hon talade om. Vi fick inte komma tillbaka i år.

Igår kväll vågade en ung man 25 år gammal tala en hel timma om allvaret i bibelns texter utan att låtsa som om det inte står där. Detta var i Smyrnakyrkan i Göteborg.
Sanningen skall göra oss fria. Sanningen är befriande

Andakt i Norra Björke kyrka

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

3 reaktioner till “Frikyrkotanten i ljusblå blus”

    1. Hej Pär! Fint att du är med här! Det är dags för frågor snart. Jag blir alltid lika glad, när någon kan grekiska och bara har en tredjedel av min ålder.

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: