Uppbrottet

En gång i tiden var uppbrottet gemensamt för Israel ut ur träldomen i Egypten till frihet i Kanaans land för tolv stammar.

”Ut ur Egypten kallade jag min son.”
Hosea kapitel 11 börjar så.
Händelserna är sedan dess profetiska och visar fram på ett litet barn, som föddes för vår befrielses skull. Om honom står det också:
”Ut ur egypten kallade jag min son.”
Josef fick order av Herren att ta Maria och Jesusbarnet med sig och fly till Egypten undan Herodes. När faran var över fick den lilla familjen vända tillbaka och bosätta sig i Nasaret. Evangelisten Matteus vet om vem Jesus var och är och skriver:

”Ut ur Egypten kallade jag min son.” Matteus 2:15

I dagarna är det tolv år sen jag klarade att komma ut på nätet. Det har varit tuffa år minst sagt. Jag visste inte, att det finns så mycket bibelhat, så mycken lust att trotsa Herrens ord. Värre än det bibelhatet tycker nog jag har kritiken mot mig som kvinna varit, som vill förkunna evangeliet. Gång på gång har jag måst skriva i debatter, att jag inte är präst utan utbildad till arbetsterapeut. Till slut fick jag en egen liten plats i rymden. Varför skulle inte jag kunna få berätta om Jesus?

På Credo mötte jag en ung man, som var debattglad och konverterade till katolska kyrkan. Han har kvar sitt nicknamn ”Sleepaz” och har också egen Blogg. Stefan Herzcfeldt var aktiv och villig att samtala med mig om bibeltexter utan att ifrågasätta mitt bibelintresse. Den vänligheten kommer jag sent att glömma!
Här på min Blogg har jag fått hjälp med ”Egyptens plågor” av Stefan och sen rekommenderade Stefan teol.dr. Göran Larssons bok: ”Uppbrottet – Andra Moseboken i judisk och kristen tadition”. Det har inte blivit av att jag öppnat den förrän efter ett föredrag av Göran Larsson i Smyrnakyrkan. Då fattade jag, att jag har en bra bok hemma oläst.

Där är jag nu. Tidigare i livet är det en bok som heter:
”Ljus över korset”, som betytt mycket för min bibelläsning och mitt intresse för metaforer. Författaren en tysk präst/teolog Wilhelm Busch lämnade liberalteologin och började läsa bibeln på samma sätt som hans mor läste Tredje Moseboken. Det var dessutom en gammal man, som vågade visa honom på att klippan i ökenvandringen är samma klippa i nya testamentet. Det hade prästen inget sagt om i sitt föredrag om Israels ökenvandring. Så småningom kom boken: ”Ljus över korset”. En pärla för mig.

Vänner på nätet

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

2 reaktioner till “Uppbrottet”

 1. Göran Larsson är kunnig och intressant men har den konstiga idén att judarna inte behöver vända om till Kristus utan är saliga som de är. (Märkligt då att de första kristna alls vände sej till sina landsmän!). WIlhelm Busch och ”Ljus över korset” är en ganska fantastisk bok. Absolut. Det är intressant hur ”fundamentalister” ofta är bättre på att läsa bibeln poetiskt och symboliskt än vad ”liberalteologer” är, de som förnekar det mesta av den historiska bakgrunden.

  1. Hej Andreas!
   Vet inte hur jag skall svara dig. Det är ju min första bok av teol.dr. Göran Larsson och jag är så glad över de, som kan grundspråken och skriver begripligt. De svåraste i debatterna har varit de, som konverterat till judendomen från konservativ kristen bibelsyn. Jag kommer fortsätta blogga om bibeltexter som bearbetat mig – ”Försoningens hemlighet” med pastor Nils Tägts rubrik.
   Allt gott
   önskar
   Gunnel

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: