Min kartbok

Det gäller att kunna argumentera. Det påstår en del i debatter, att jag inte kan. Så nu tänker jag göra ett nytt försök. Ett av mina argument för att bibeln är sann är, att det går att följa bibelns personer från plats till plats. Visst är det märkligt, att denna gamla skolatlas trycktes år 1947 med Palestina på baksidan och staten Israel proklamerades som stat 14 maj 1948? Dessutom var det år 1947, som de märkliga fynden gjordes vid Qumrangrottorna.
Det går att jämföra de gamla pergamentrullarnas texter med senare avskrifter. Ingen skrivare som yrkesman fick göra ett enda fel, när en rulle var liten sliten i kanten och det fordrades en ny avskrift. Det fick inte finnas otydliga bokstäver.

I nuvarande Västbanken ligger fortfarande Jakobs brunn, som är mycket djup (c:a 30 m). Denna brunn ligger nordväst om staden Nablus. Jakobs son Josef hade fått i uppdrag att gå och se hur bröderna hade det.

Idag är det långfredagen. Jesus fullbordade sitt uppdrag som han fått av sin fader att gå till sina bröder.
Josef blev hatad av sina bröder men inte lämnad till döden. Han behövde bara stå i en brunn tills det kom en karavan med egyptiska köpmän vägen förbi i Dotan nordväst om brunnen.
1 Mos kap 37 – kap 50
Det som är Israels folks historiberättelser har blivit alla folks frälsningshistoria. Josef blev frestad i allt och fick utstå lögn och förtal. Han var tyst precis som profetiorna säger om den kommande Messias. Han smädade inte tillbaka. Skulden blev lagd på Josef inför Potifar. Som om inte vi fortfarande söker efter någon att skylla på! Visst behöver vi en syndabock!

Det är långfredag idag. Repetion är studiernas moder. Jag kommer inte åt min pension utan en kod. Jag kommer inte in i huset jag bor i utan en kod. Det var så jag menade med ”Kodat budskap”. Ingen kommer åt tillgångarna eller hemmet utan att veta hur koden är till dörren. Det är så lagom roligt, att stå utanför i mörkret och veta, att nycklarna inte kommit med.

Nej, jag har inte sett den blodiga filmversionen om Jesus! Jag vill inte se den heller utan minnas orden, som dom står skrivna i bibeltexterna. Jag frossar inte i blod men utmanar Svenska Kyrkans präster att samtala om bibelns sammanlagda budskap! Var någon annanstans finns det förlåtelse för våra synder än hos Jesus som ett felfritt offerlamm?

Och ytterligare en sak. Jag har tappat all respekt för teologi. Den ser ut att kunna vara precis vad som helst nuförtiden. Förr hette det att skrift skulle förklara skrift.

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

3 reaktioner till “Min kartbok”

 1. Hej
  idag pratade vi just om kyrkan och påsktiden golgata och långfredagen jag hade säkert fel med trodde att det var idag han dog på korset. och att det var någon som förådde honom
  tre dagar, sen var grottan tom ….. ursh skäms va lite jag kan lite intressant e det och varför skulle det inte vara så att man istället frigav en brottsling om någon sa att han var guds son, det är ju lite svårare att tro. Cornelis skrev väl nått sånt om Men jag e klen i tron, kanske var det just så med människorna där med hellre frigav de någon som var hemsk än någon som så så konstiga saker.
  Mandela eller skrev en dikt om vår storhet.
  att det inte passar oss att göra oss mindre än vi är.
  och att du är ett barn av gud, gudalik och fantastisk att det inte klär oss att göra oss mindre än vi är…… minns inte riktigt.

 2. Hej!
  Det märkliga är ju att Jesus bara gjorde gott och hjälpte alla men han fick inte göra det han kommit för att göra: förlåta synder, upprätta, befria och predika nåd från Gud. Han fick inte vara den högstes son med makt över vind, vatten,sjukdomar och död! Konstigt att just därför skulle han dödas.

  Konstigt att det får finnas hur många skildringar som helst fiktiva om kampen mellan ont och gott men bibelns berättelser får inte bli aktuella!

  En attitydförändring vore inte dumt!

 3. Det är ju lite det som är så konstigt tycker ja, för om det nu är så att det är bibeln som är den rätta varför i hela friden skrivs det så mycket andra böcker istället där det är andra saker som skildras. förlåt mig om jag stampar på tår, men om det nu är bibeln som är den rätta varför kommer det ibland andra papper och tidningar om dagens åsikter i guds namn eller hur man säger. Jesus sa låt barnen komma till mig eller va det inte så, Men jag minns till och med i dag att jag då jag gick i någon form av grupp som liten minior eller n¨ått sånt så fick jag inte komma efter några gånger för de orkade inte med mina frågor om gud och jesus. Tänk ännu i dag gunnel så tänker jag på det för just de orden Låt barnen komma till mig, är fina tycker jag och de säger så mycket men jag var inte välkommen efter ett tag. Gott och ont det köper jag men just det där gudfruktiga som präster och andra sådana ger mig gåshud. I de lugnaste vatten ………… tror på något sätt att godhet, kärlek, och alla goda ting gör godhet och ser till att vi bor i godhet.

  Kärlek föder kärlek. kanske är det så att jag långt där inne har en tro men då mera på godhet och i att tillåta mig att känna tacksamhet över de små under i vardagen…………

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: