Skökan i bibeln

Ibland är statistik intressant. Det är intressant att se vilka sökord som förekommer i min statistik över bloggen. Det är intressant för mig, som glömmer så fort nu för tiden att se vilka bloggar, som finns tidigare. Det går att surfa bland mina egna bloggar. Det går att se vilken blogg, som är mest läst också. (Till den behövs karta och förkunskaper om Jakobs tolv söner. Sen blir den intressant!)

Så intuitivt surfar jag bland bibelns alla texter och påstår att en sköka inte är det samma som en äktenskapsbryterska. Det var en undervisning som författaren Gunnar Edman gav en gång vid Jakobs brunn inte långt från staden Nablus på nuvarande Västbanken. Det var i skarven mellan åren 1974 och 1975. Enligt judisk lag var det inte tillåtet med mer än tre äktenskap det vill säga om kvinnan blivit änka gång på gång, sa Gunnar Edman enligt mitt minne. Kvinnan vid Sykars brunn hade haft fem män. Joh kap 4

Jämför detta med skökan i Jeriko. Josua kap 6 där är det fråga om att den mest föraktade människan i ett samhälle fick besök. Det står inget i texten om att männen utnyttjade hennes sexuellt. Bibeltexten visar bara på att den mest föraktade och utnyttjade kvinnan i en stad fick budskapet först om den ende guden, som vinner seger. Den berättelsen hör ihop med Jesu ord vem som har företräde till himlen. Jo, de är de som tror, att Jesus är Guds son enligt alla texter! Fariseerna trodde inte, att Jesus är Guds son. Skökan i Jeriko ville ha Israels Gud. Det blev hennes och hennes familjs räddning. Så enkelt är det att ta emot tron som en gåva utan förtjänst eller värdighet. Skökan Rahav nämns som en troshjälte i Hebreerbrevet kap 11 bland alla män.

I Hoseaboken är kvinnan Gomer både en sköka och en äktenskapsbryterska. Gomer är en sköka som får upprättelse till att bli en äkta hustru åt profeten Hosea. Hon bryter det förbund som äktenskapet innebär och går tillbaka i förnedringen som en sköka och blir till och med slav. Det vill säga ofri i ordets grymmaste innebörd och hon hamnade i träldom.

I alla bibeltexter sammanlagt finns innebörden av upprättelse och frihet och ett rätt förhållande till Gud. Hosea fick uppdraget att köpa loss Gomer sin hustru och ge henne sin kärlek en gång till precis som Herren älskar Israel sin egen ”brud”. Hemligheten i förbundet mellan en Gud och ett folk, som gensvarar på hans kärlek är stor. Herrens förbund och löften finns kvar oavsett att Israel gick tillbaka till andra gudar. Israel i Gamla Testamentets texter blev både äktenskapsbryterska och sköka.

Kvar är Guds löften genom sitt förbund upprepat från Noa till Mose och genom alla profeterna. Om vi sviker ende guden genom hela historien, så är han trogen sina löften i alla fall. Jämför detta med tidens flum, flyktighet och totala upplösning.

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

2 reaktioner till “Skökan i bibeln”

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: