Köpa orgel och öppna eget

På förekommen anledning berättar jag härmed och alla ”tolkar” påstår nästan alla. Ingen läser med andra ord som det står. -:)

”Jag har hört, att du köpt orgel och öppnat eget,” sa en vän till mig, när jag flyttat till ett ytterområde full av energi och entusiasm och med en ny orgel. Svenska Kyrkan står där den står och är inte så lätt att flytta på. En man i en församling, som tolkade allt annorlunda än prästen kunde köpa en orgel och öppna eget en bit därifrån förr. Om jag fattat uttrycket rätt i skillnaden mellan Svenska Kyrkan och frikyrkan. I frikyrkans barndom kunde predikanten både predika och spela orgel. Där kommer orgeln in i mitt liv. När min far kom som ungkarl till Norra Björke fanns där ”separatister” och stugmöten och orgel och nybyggd missionskyrka men ingen kantor. Det behövdes bara någon som kunde spela. Det kunde min mor, när de gift sig och hon kommit till platsen. Det ingick sen i barnuppfostran, att lära sig spela orgel. Där kommer skillnaden in mellan Svenska Kyrkans anställda och frikyrkans frivilliga, obetalda.

Mitt val av personer, som jag länkat till beror på min kärlek till orgeln. Så fick Andreas vara med för han är kantor och älskar EFS och gift med en pastor SMK. Så lade jag märke till en virvelvind på Stockholms gator, som tyvärr inte kunde spela orgel men kunde och kan all annan musik och sång och älskar sin Kyrka. Så såg jag fyndigheten i storasysterivassen och hennes val av bloggnamn. Miriam är ung och fick bli präst till skillnad från kyrksyster och mig, som är äldre och fick ”nej”.  Undrar just om kyrksyster kan spela orgel? Ska nog länka till henne också……

Mikael Karlendal var med på första länklistan. Det beror inte på någon orgel utan på hans begåvning  att uttrycka teologi på ett begripligt sätt. Om min datamentor kan spela orgel, vet jag inget. Men visst är det bra med något gemensamt intresse!

Så på den blivande länklistan kommer naturligtvis Paulus att finnas. Men jag har inte bråttom. Min orgel fick inte plats i mitt compac living i senaste flytten. Så den är i forna Jugoslavien. Mina vänner därifrån och boende här eller där har lärt mig mycket om försoningen genom Jesus Kristus. Om den är objektiv eller subjektiv bryr jag mig inte längre.

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

En tanke på “Köpa orgel och öppna eget”

  1. Så bra att någon sökt på ”orgel” och hittat denna två år gamla blogg. Tack! Jag för min del tänker mycket på Räddningsmissionen i Göteborg som fyllt 60 år förutom på orgeln ibland. De unga som kom från olika delar av landet i början av 70-talet och hade varit engagerade i sin hemförsamling hittade till ”Källan” ett ekumeniskt gatuarbete bland unga. Vi kom från olika samfund och pratade aldrig teologi eller tolkningsföreträde. Gitarren var mest enda instrumentet.
    Svenska Kyrkan i Hammarkullen är såld till muslimer. Tomaskyrkan (SMF numera Gemensam Framtid) ligger alldeles intill det höghus, där jag bodde då.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: