När slang blev verklighet

I numret 1-2 i Riksantikvarieämbetets utgåva år 1995 SVENSKA HUS  KULTUR MILJÖ VÅRD finns en del av vår historia i de gamla, vackra husen. Gamla kartor är som konstverk. Alla bilderna är så vackra och texterna så väl genomarbetade.

Den utgåvan från år 1995 tog jag fram igen från min bokhylla. Jag måste försvara inför mig själv, att min idé till hemsidan från år 2002 håller och varför jag vägrar att förnya mig. Så konstnärliga hemsidor och bloggar, som det finns nu för tiden och så håller jag envist fast vid luft, rymd och en liten bild i tre av hörnen på framsidan!

Arkiteten Kerstin Fried berättar om sin och makens dröm om att komma från Stockholm till ett litet rött sommarhus i Norrbotten för avkoppling. De åkte runt i trakten flera somrar och letade. En dag i början av 70-talet stod de där:

”Fyra väggar av bastant timmer, gapande hål där fönstren suttit, utan tak, golv eller dörrar men på en perfekt sockel av handhuggen sten. De höll på att riva resten. Utmärkt brasved, sa de.” Slut citat

Hon köpte det avklädda huset och dess stengrund. Varje stock blev synad och numrerad precis som stenarna i sockeln. Allt fraktades en kall vinter över isen till en ö i Vasa skärgård. Jakobstadsarkitekten Hans Nordman klarade att skaffa allt som fattades golv, tak, fönster och dörrar från olika rivningshus på fastlandet.

”Och mest fantastiskt – alltsammans passade. Varenda mått stämde i de hus som traktens gubbar byggde på gehör.” Det enda som inte gick att hitta var ett spåntak. Spåntakshyvlarna hade stannat sen lång tid tillbaka. Denna fantastiska och utförliga berättelse, som jag bara ger fragment ur börjar med en rubrik i kursiverad stil och sen större bokstäver:

Hur jag blev frälst eller Historien om den röda lilla stugan

Jag citerar ur artikeln: ”Från och med nu var jag frälst på allvar och detta började med en stor vrede.” Frälsningen för henne började med byggnadsvård och avslöjandet att Falu rödfärg inte längre var som den skulle utan syntetisk.

Hennes slanguttryck om att bli frälst blev verklighet för mig. Hennes artikel påverkade mig länge. Så började jag bygga min hemsida 7 år senare från en given grund, som jag hittat! Det lilla röda huset har jag följt i tankarna från år 1808 och hur de stod på trappan och tog emot postiljonen och fick ”brefvet” om profeterna, som gick i gårdarna och sen svarade i ett annat brev genom att berätta hur de var för övrigt på gården……

”Det var nu jag upptäckte de tidiga predikanterna,” skrev arkitekten om rätt sätt att bygga i motsats till fuskbygge. ”Varenda mått stämde i de hus som traktens gubbar byggde på gehör”, skrev hon tidigare i artikeln och de var minsann inte på måfå utan efter ritningar.

Det är så associationerna går till bibelns folk, som byggde exakt efter de mått, som de fått av Herren Gud. Så gjorde Noa. Så gjorde Mose och folket. Det är deras lydnad och respekt för ritningarna, som gör att detta håller många tusen år senare att bygga efter. Det var så jag blev frälst. Jag hittade en given grund, som andra byggt på förut. Perfekt. Se mera i www.brefvet.com

Engagemang är bra. Det var slang på 70-talet att vara helfrälst i betydelsen förtjust i. Noa och hans familj blev frälsta från all ondska, som rådde på den tiden. Den ritningen håller fortfarande att tro på torra land vad Herren har sagt skall komma. Hur dåraktigt det än låter, så håller ritningen till frälsning. Mer om detta en annan dag.

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

%d bloggare gillar detta: