Kvinnan tige i församlingen

Det finns bibelcitat som etsat sig fast hos väldigt många. Det blir som en skyddsmur mot angrepp. Det blir en trygg plats att gömma sig i för att slippa helheten, slippa sanningen. Så är mannen kvinnans huvud och bestämmer över henne. Det är som det skall vara.

Min mor var mild och försynt och fyndig. En gång kom hon ihåg att citera en resepredikant som sagt:

”Det kvinnan vill, det vill Gud.”

Som sagt. Jag älskar Paulus mer än de andra och helheten är större än delarna. Det är männens revir att debattera och sällan eller aldrig släpps en kvinna in i deras bibeltolkningar enligt min erfarenhet ute i rymden. Detta gäller alldeles särskilt Credo, där bibelsamtalet skall var på en hög, akademisk nivå. Jag är en medelmåtta även i ordförståelse och kom bara upp till 34 av 40 möjliga. Sofia min meddebattör hade 39 av 40 möjliga (se Fjärde Väggen). Sofia har släppt in mig i sin debatt. Där ligger den poäng, som fattas för henne.

Det är så här att jag läst anatomi och fysiologi som ung sjuksköterskeelev och kommer ihåg från den undervisningen att huvudet är ett precis som Paulus betonar. I huvudet finns två hjärnhalvor och en så kallad lillhjärna där koordinationscentrat ligger. Så jag tycker inte att läran om treenigheten är ett dugg komplicerad. Det tycker däremot många män och kan debattera detta i årtusenden. Den helige Anden är en person i gudomen och kan fortfarande harmonisera kroppens rörelser. Kroppen är församlingen och kyrka och församling har samma ord i grekiskan. Att vara huvudlös fungerar inte.

Så till Paulus.

Ef 4:15-16
    Nej, låt oss i kärlek hålla fast vid sanningen och växa i alla avseenden så att vi förenas med honom som är huvudet, Kristus. Han låter hela kroppen fogas samman och hållas ihop genom att alla lederna hjälper och stöder, med just den kraft han ger åt varje särskild del. Då växer hela kroppen till och byggs upp i kärlek.

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

2 reaktioner till “Kvinnan tige i församlingen”

  1. ”Det är männens revir att debattera och sällan eller aldrig släpps en kvinna in i deras bibeltolkningar enligt min erfarenhet ute i rymden.”

    Så är det, men man kanske kan se det så att de behöver det, de stackarna? 🙂

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: