Datorns haveri eller själens

Osökt kommer jag att tänka på uttrycket "Sådan herre sådan hund" och inte precis så smickrande. Men den mal och mal och mal i det oändliga.
Osökt kommer jag att tänka på den unge kille, som skrivit efter en billig klocka per annons, blev missnöjd ganska snart och ville byta till en riktig. Hans följdbrev med beskrivningar av symtomen slutade med orden:
"Dessutom är den mentalt rubbad!"
 
Så skulle jag vilja säga om min dator också om den hade ett psyke. Förutom att den mal och mal och mal, så kan den inte öppna ett annat program under rimlig tidsperiod. Den har fastnat i sina egna hjulspår, om den nu varit en vagn, som borde lyda mina kommandon. Detta irriterar mig, som är lättirriterad. Datorn är inte i någon psykisk balans och medgörlig eller med ett annat ord inte samarbetsvillig.
 
Därför blir det ingen Blogg för den har hängt upp sig och jag också. Vi mal och mal och mal precis som om vi vore ….ja, just det något i stil med bilderna av "sådan herre sådan hund". En kvinna är en kvinna och skall underordna sig mannen visst. Undrar just om män kan underordna sig trilskande datorer? Utan att gå väggen som stressade personer kan göra?
 
Min dator har tydligen en själ, som kan bli påverkad av virus och yttre intrång.
"Programmet svarar inte."
 
Nej, jag har märkt det. Mitt program svarar heller inte. Det hängde upp sig totalt. Det lyder inte. Är detta sant? I begynnelsen skapade någon en dator. Den fungerar inte, som den skall och blivit tillsagd från början. Från början hade den ett bra program, som skulle lyda mig och tjäna mig efter mina kommandon. Det gör den inte längre utan bara retar mig om vem det är som bestämmer egentligen.
 
I begynnelsen skapade Gud himmel och jord. Gud såg på sin skapelse och konstaterade att allt var gott. Det är bara det, att det kom in ett efterhängset virus i detta perfekta program, som ledde till haveri så småningom och hotande död sen. Gud skapade ett anti-virusprogram. Det är upp till var och en att använda eller inte. Datorer varar inte länge och kan bytas gång på gång till något bättre och snabbare. En dator har ingen själ, som kan dö. Vissa delar kan visst återanvändas, tas till vara. Människan kan få många delar utbytta och leva längre till en viss gräns. Sen kommer döden.
 
Jag mal och mal och mal som min dator och hänger upp mig och irriterar mig själv och andra. "Programmet kan inte avslutas. Tryck på Avsluta eller Avbryt."
Visst. Om jag då inte vill förlora värdet av det jag håller på med måste jag trycka på "Avbryt".  Om jag då blir arg på datorn trycker jag på strömbrytaren. Sen får det gå som det vill. Senare datormodell klarar visst lite mer ilska.
 
Jag trodde inte, att det var sant det jag läst i Clarence Crafoords självbiografi om hans planerade försoningsfest, som spolierades som sådan genom äldste sonens tal. Se tidigare Blogg. Jag trodde kanske, att författaren lagt upp sitt manus så skickligt, att vi läsare skulle fångas direkt och stanna kvar som läsare. Det är inte lätt att fånga mig genom ett första kapitel. Det måste vara effektivt och fånga mitt speciella intresse. I denna bok den kände psykoanlytikerns självbiografi kom jag av mig, blev besviken genom att bläddra i mitten och slutet först och hittade inget om psykiatrins utveckling eller psykoanalysens.
 
Igår skulle jag lyssna på en CD och hamnade i ett radioprogram där Alexander Crafoord intervjuades om faderns 60 års-försoningsfest och memoarer. Det var sant! Det är sant, att det inte går att backa i tiden och få något gjort på ett annat bättre sätt. Sonen bekräftade vad fadern berättat.
 
I begynnelsen skapade Gud himmel och jord. Det är sant oavsett vem som tror det eller inte. I begynnelsen lade Satan ormen från urtiden in ett virus i Guds goda skapelse, som irriterat sen dess och inte går att bli av med för någon.
Då tänkte Gud ut en räddningsplan så att hans tankar med oss människor inte skall kunna förstöras för gott.
Om detta står det att läsa i hela bibeln från början till slut.
 
JESUS är hans namn. Den som tror på honom skall leva om han än dör. Innan dess kan han rena oss från synden, som förstör så mycket i vårt liv. Han kan förlåta och upprätta. Han är försoningen för våra synder. Han tog på sig den skuld, som anklagar oss inför Gud och har makt att frikänna oss.

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

4 reaktioner till “Datorns haveri eller själens”

  1. Fast det borde stå anti-virusprogram. Och det gör det nu tack vare ditt vänliga mail. Tack! Jag läste om igen och upptäckte felet.

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: