Vem äger själen?

Gissar att jag tillhör den sista generationen, som hade psalmverser som läxa i skolan. När man minst anar, så flyter det upp något ur den läxan. Det är ingen vanlig ofta sjungen psalm men den finns där i djupet.
 
"Två väldiga strida om människan själ Att den i sin lydnad taga
Den ene vill hennes eviga väl Och kommer med tukt och aga
Den andre vill se henne fången och snärd
Han villar med smicker Han lockar med flärd
Och tänker blott på att bedraga."
 
Den striden började redan i Edens lustgård i nuvarande norra Irak. Den fortsatte i nästa generation. Bibeln berättar koncentrerat om Kains ögon vid ett tillfälle. Ögonen sägs ju vara själens spegel. I den berättelsen från 1 Moseboken kapitel 4 märks tydligt var kampen står mellan gott och ont dessa väldiga två som strider om människans tankesystem. Allra lättast är ju att skylla ifrån sig på Gud Skaparen, som gett människan ett val. Så slipper människan sitt ansvar för sina handlingar. Det var ju Gud, som skapat allt det goda och förväntade sig tillit till hans ord.
 
Så följer kampen mellan ljuset och mörkret mellan Gud som EN och andra gudar. Många har svårt att hitta poängen i alla krig, som förekommer i Gamla testamentets texter. Många blir fixerade av alla grymheter och skyller hellre på Gud. Det var hans fel, som satte igång alltsammans. Så kommer människan ifrån sitt ansvar. Människan vill vara fri och oberoende.
 
I schackspel bör vit vinna för vit är först ut och alltid ett drag före. Det fick jag veta en gång av en duktig schackspelare. I kampen mellan ljuset och mörkret och kampen mellan det goda och det onda var Gud först ut och har segrat och kommer att segra oavsett hur det ser ut i världen. Gud segrade på korset genom sin ende son Jesus Kristus och han ber ständigt för oss och tar sig an vår sak likt en skicklig advokat. I Jesus Kristus kan vi också segra.
 
Religion har ställt till med mycket elände tiderna igenom. Det är lätt att skylla på religionen också när allt misslyckas. Tidigare stod det, att gudsfruktan förenat med förnöjsamhet är verkligen en stor vinning. Nu står det: "Och visst ger religionen god lön, om man nöjer sig med det nödvändiga." 1 Timotius 6 : 6 (Bibel 2000)
 
Det låter så bra med att vi har religionsfrihet i vårt land men inte om det innebär frihet från vår religion, som är Kristendomen. Gudsfruktan är början på vishet. Respekt för bibelns Gud, som gav allt för att vi skulle bli befriade från skuld, synd och dödsångest är vad vi behöver innan vårt land blir occuperat av alla möjliga andra gudar.
 

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: