Vem äger skatten?

"Himmelriket är likt en skatt som ligger gömd i en åker", sa Jesus i en liknelse till sina lärjungar.
 
Så långt stämmer verkligheten i min hembygd Norra Björke med en skatt i en åker. Sen skiljer sig dessa verkligheter åt. Ett par hade köpt och ägde en tomt med lagfart. Dom klippte gräset som vanligt med en motorgräsklippare. Som vanligt var det ett irritationsmoment. Detta något var en rostig taggtråd och den sensommardagen år 1990 skulle den upp ur jorden och den drog med sig ett annat föremål rostigt och konstigt. Detta förmål fick hänga i en garderob år efter år tills någon började prata om en bild på ett förmål….
…….berättat fritt ur minnet. Nu hämtar jag årtal ur Hembygdföreningens tidning för Åsaka-Björke. Det var den 7 juli år 1995, som allmänheten fick kännedom om guldhalsringen i Vittene via Trollhättans Tidning. Senare hittades mera guldfynd vid utgrävningarna. Värdet är så stort, att det bara kan förvaras i Historiska Museet i Stockholm.
 
"Himmelriket är likt en skatt, som ligger gömd i en åker", sa Jesus. Mannen som hittade den skatten blev så glad, att han gömde den! Vad gjorde han sen då? Jo, sen sålde han allt han ägde och gick och köpte den åkern. Han satsade allt på denna skatt, som han funnit enligt Jesu liknelse. Jesus berättade om sig själv som "Himmelriket" och skatten det var att finna honom. För det är många liknelser om Himmelriket innan denna i Matteus kapitel 13.  Ingen kan ta denna skatt och påstå, att den tillhör Staten. Ingen kan ta kyrkan/församlingen och påstå att den tillhör Staten. För Guds rike är inom oss. Vi som tror på "Himmelriket" är flyttbara likt tabernaklet i öknet. Det gick att plocka ner och sätta upp allteftersom folket vandrade till det land, som Herren Gud lovat dem. Detta tål att tänka på för mig, som varit på besök i min hembygd och hembygds kyrka.
 
Där finns en skatt, som många inte har upptäckt ännu. Dold men uppenbar.

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

%d bloggare gillar detta: