Ryggsäcken

Hon svängde av den stora vägen till vänster i T-korsvägen och in på den smala sockenvägen. Där började hennes ångest. Jag svängde av samma stora väg till höger i T-korsvägen in på den smala sockenvägen. Där började min lycka. Just där började hon minnas allt det svåra, som hon varit med om som barn. Just där började jag att njuta av färgerna på åkrarna till vänster och följa växlingen från grönt till gult. Det fick inte vara för långt mellan bilturerna, så att jag missade någon nyans. Då blev jag besviken.
 
Hur kan jag veta, att det hände just där? Hur kan jag veta detta, om jag inte är bekant med mina egna känslor och tankar och om jag inte sätter ord på dom och delar dem med någon?
Så blev det just henne, som jag delade upplevelserna med just därför att våra sinnesstämningar var rakt motsatta. Hur kan man växa upp som grannar i samma lilla socken och inget veta om varandra? Jo, jag visste ju vilken rar och försynt person hon var och att hon varit lågstadielärare och söndagsskollärare någonstans tidigare i livet. Åtta år gör mycket i åldersskillnad, när man är barn. Senare i livet jämnas skillnaden ut mer och mer. Fast inte innehållet i ryggsäcken, som vi burit med oss……
 
Så kom den dagen, då jag ringde henne och bjöd till en hemvändarträff med början i sockenkyrkan. Det var då hon blev så överrumplad av sina barndomsminnen och allt hon bar med sig i sin ryggsäck. Innehållet i hennes stämde inte alls med innehållet i min. Det blev tvärstopp och sen förklarade hon, att hon absolut inte ville komma.
 
Vi lämnade den stora vägen från var sitt håll sommartid mest. Hennes ångest började där. Hon måste bara vägen fram till gravarna! Det var hon som vårdade mormor och morfars grav, sin mors och sina mostrars. Mamman hade dött, när hon var tre år och hon blev över ytterligare en gång. Mormor och morfar hade mist tre döttrar, när de var runt 30 år.
 
Det var inte sorgen efter dessa kära, som gav henne ångest. Nej, hennes ångest kom vid minnet av mobbning i skolan av att ha blivit kallad "horonge". Till dom minnena ville hon inte återvända. Det var jag, som var glad bara, när jag äntligen var framme vid T-korsvägen och hemma överallt.
 
Vem är det som skall skämmas? Skall två vuxna skämmas över en tillfällig kärleksrelation? Skall två vuxna skämmas över sin fria sex? Det heter inte "horonge" nu för tiden. Det finns preventivmedel. Och äktenskapet som begrepp skall suddas ut.
 
Varför måste ett barn bära bördan av skam och skuld ett helt liv? Den frågan väckte hon i vårt telefonsamtal. Den frågan är viktig. Vem är det som skall skämmas?
Hon är inte den enda jag missat att lyssna på. När dödsbudet nådde mig, så var det mycket svårare att lyssna in det som hon behövt få sätta ord på. Det går kanske, kanske att få en pusselbit på en begravning och större insikt.

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

2 reaktioner till “Ryggsäcken”

  1. Jag funderade just på detta för bara någon dag sedan. Varför skuldbelade man de barn som blev resultatet av utomäktenskapliga förbindelser? Var fanns logiken i det? Om det bara handlat om jämnårigas mobbing, men det var ju hela samhällets! Allt var inte bättre förr…/Lars

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: