Skam och skuld

I Credoakademin debattavdelning deltog jag i ett ämne, som intresserade mig.  Och blev så småningom kallad "troll".  Till slut blev jag en tråddödare. Detta inlägg är från den 18 nov 2008 där någon skrev:
 

"Hej Gunnel!

Jag känner inte till vad som föregått ditt sista inlägg här men visst skall du vara med och samtala.

smile

Hej Talawa!
Det som föregått mitt sista inlägg är att jag är ensam kvinna och debatter tycks vara männens revir i alla kristna sajter, som jag besökt.
Här är ämnet: Skam och skuld
Om en debattör startar allmänt om vad som är vår tids skam jämfört med andra tiders, så försökte jag visa på andra områden än just “annan sexuell läggning”. Det ämnet är söndertrasat under dessa 10 år, som debatter varit synliga för mig. Så den debatten hoppade jag över.

Både det ena och det andra området, som jag velat visa på blir missuppfattat. När barn får lida av hur deras föräldrar fungerat för stunden och egoistiskt, så är inte det bibelns fel. (Mitt inlägg finns i denna tråd om mobbning förr av s.k. horungar)

När överhet maktmissbrukar på svaga individer, så är inte det bibelns fel. (Mitt inlägg om läkare och präster, som förstört livet för många genom verbala övergrepp i dokument)

Jag är här på Credo för att jag älskar bibelns budskap och är ett med det. Det gör inget, att jag eller andra begriper så lite av allt som står. Poängen är Jesus, att han kom för att förlåta synder och upprätta och presentera fadern. Så finns det ett fint ord på om jag och andra som kristna vill berätta om detta på ett begripligt sätt. Den läran heter apologi.

Alltså. Det är ingen skam att ha haft en sömnrubbning i 20 årsåldern. Det är en skam i svenska systemet med alla stora sinnessjukhus, som byggdes där patienter låste in för livet ofta. (Jag kom loss tack vare mina föräldrar efter tre månader bara men har fått skador för livet.)
Det är ingen skam, att sjukhusen avvecklades men det är en skam om lobotomi ersätts med medicinsk lobotomi. Det är maktmissbruk.

Det är ingen skam, att vara kvinna och intresserad av bibeltexternas sammanhang. Lika intresserade män av bibeltexter borde inte “frysa ut” kvinnor eller rent av mobba med bibelord tagna ur sin kontext.

En liten förklaring till min frustration i andra trådar också.

Allt gott
önskar
Gunnel "

Nu är jag vid vägs ände och undrar om någon vill samtala med mig om "Skam och skuld" och behov av stöd till psykiskt sjuka, som ingen försvarare har.

Min E-postadress är brefvet29@hotmail.com

 

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

3 reaktioner till “Skam och skuld”

  1. Tycker detta var ett alldeles utmärkt exempel på inlägg som jag menade i mitt mail till dej. Här har du vävt ihop svårigheter med lösningar och även öppningar i form av att man kontakta dig via din mailadress. Riktigt klokt Gunnel.Har en bibelvers som stämmer bra på dej………Ordspr 31:26 Hon öppnar sin mun med vishet och har vänlig förmaning på sin tunga.Bra fortsätt med dessa inlägg som säkert kan vara till tröst och hjälp för många.Rose-Marie

  2. Jag kom först i kontakt med distinktionen skuld/skam när jag läste en kurs i själavård för några år sen. I samma veva var det en vän som reagerade på min hemsida, där jag berättade om den klassiska frälsningsvägen, den som handlar om hur Jesus löser oss från vår skuld o.s.v. Problemet var att hon bara kände sig fördömd, trots att jag berättade om hur Gud i sin kärlek löst oss från syndens band. Då fick jag skriva om texten och väva in detta med skam också. Det var lärorikt. (http://www.livetsmening.nu/linked_docs/tre_steg_till_gud.html)För övrigt hörde jag någon säga nyligen att den största skammen vi har idag är den som ligger i att inte vara älskad…

  3. LarsDetta ämne behöver belysas för det finns så mycket av falsk skuld och felaktiga skuldkänslor till skillnad från en äkta skuld. Vi fortsätter samtalet. Tack för dina ärliga Bloggar i "Bergmans Bryderier".Rose-MarieIbland tänker jag på att det är så många som älskar deckare och hemska filmer. Hur stämmer detta med att den svåra verkligheten skall tystas ner?Jag mår så illa av att jag inte har lyssnat på dem som försökte berätta för mig. Vi fortsätter att byta erfarenheter tycker jag./Gunnel

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: