En liten jeremiad

http://sofialillyjonsson.wordpress.com har i sin Blogg gett mig nytt adrenalin till egen Bloggpost. Det gäller bitterhet och hänvisningen är till Dag Sandahls senaste. Wow

Dag Sandahls Blogg gäller kvinnor som präster igen och denna gång är det värre än vanligt, för det gäller frikyrkokvinnor, som blivit präster. De s.k. kvinnoprästmotståndarna är de, som håller sig bäst och mest till bibeltexterna, har jag lärt mig. Dom förkunnar Guds ord, som det står skrivet med andra ord.

Här kommer min lilla jeremiad:

Jer 9:1-3
   ”O om mitt huvud vore en källa
    och mitt öga en brunn med tårar,
    då skulle jag gråta dag och natt
    över de fallna i mitt folk.
 
    O om jag kunde finna
    ett rastställe i öknen,
    om jag kunde lämna mitt folk
    och gå bort ifrån dem!
    Alla är de äktenskapsbrytare,
    en samling trolösa. 
    En spänd pilbåge är deras tunga.
    Lögn, inte sanning,
    härskar i landet.
    De går från illdåd till illdåd
    och mig vill de inte veta av,
    säger Herren.”

Jag för min del är förvånad över att många präster inte vet skillnaden mellan äktenskap och sambo. Det är inskrivet till och med i Svenska Kyrkans skrifter, att det är det samma. Om inte jag fattat fel

Dag Sandahl, jag är inte bitter över att jag inte fick bli pastor inom Svenska Missionsförbundet. Det föll mig aldrig in att gå över till Svenska Kyrkan för den skull och bli kvinnlig präst. Det har alltid funnits bibelkvinnor inom frikyrkorörelsen. Där kommer eventuellt bitterheten in att män i stort sett vägrar släppa in oss kvinnor i bibelsamtal angående teologi och exegetik. Är detta en prestationsförlust för präster, att kvinnor också kan se vad det står skrivet?

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

2 reaktioner till “En liten jeremiad”

  1. Roligt att mina funderingar inspirerar dig att skriva, Gunnel! Bra fråga du har där på slutet. Handlar kvinnomotståndet mot prestationsförlust, vad Freud verkligen menade med kastrationsångest alltså – inte egentlig rädsla för att det fysiska könet ska bli sårat, utan det som könet symboliserar: manlighet, karriär kanske, kunskap, och vad man nu upplever ingår i begreppet.

  2. Svaret till dig, Sofia, kommer att dröja. Jag blir ju inte klok på de präster, som kan mest (är mest ”bibelsprängda”) men som inte klarar kvinnor, som också skulle vilja förkunna vad det står skrivet…..

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: