Fem kvinnor vid namn i Jesu släkttavla – Toledot Matt kap 1

År 1981 kom Bibelkommissionens första utgåva av Nya Testamentet ut. Det var spännande! Redan i Matteus första kapitel märkte jag en förändring.

”…,vilkas mor var Tamar,…”

”…,vars mor var Rahav,…”

”…,vars mor var Rut,…”

”…,vars mor var Urias hustru,…”

”, Josef, Marias man; av henne föddes Jesus som kallas Kristus.”

Som jämförelse ur 1917 års översättning börjar det ovan med:

vers 3 ”Judas födde Fares och Sara med Tamar,…”

vers 5 ”Salmon födde Boes med Rakab,

Boes födde Jobed med Rut,…” och så vidare.

Nyss har det kommit ut fem romaner av Francine Rivers: ”Nådens döttrar”. Jag har läst dem alla men innan dess de olika bibelkapitlen. Om en är sysslolös kan en ägna sig åt släktforskning. Ju mer sysslolös ju längre går det att gå tillbaka i tiden. Så jag började med Abraham en gång och gick till Jesus i Matteus evangelium. Där vände jag på namnet Jesus och gick ända upp till Adam och Gud från Lukas evangelium. Bara det är nog för intressanta tankegångar. Det blev två blädderblockpapper, som måste tejpas ihop och sen måste få genomskinlig plast vid en flytt. För att rädda mitt arbete…

Där är jag nu och tänker säga upp prenumerationen hos Word Press. Jag kan inte engelska och klarar inte att kommunicera med dem. Det har blivit för svårt och flera uppehåll, när allt krånglar. Om jag går tillbaka till en blogg med svensk supporter kan jag få det som jag vill i uppbyggnad.

Så barnslig är jag fortfarande, att jag berättar först och tänker sen.

Om någon skulle få för sig att säga emot…

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

4 reaktioner till “Fem kvinnor vid namn i Jesu släkttavla – Toledot Matt kap 1”

  1. Om jag lyckas nå en support på WordPress kanske jag jag fortsätta här. @telia.com går inte att få ur datorn. @hotmail.com skulle bytas mot outlook.com. Lösenord skall bytas för säkerhets skull. Så i min höga ålder rörde jag runt med dessa begrepp och öppnade en ny sida med de nya begreppen. Då förlorade jag tillgång till min rätta sida. Sen började alla problem med WordPress, som var mitt eget . Så klart! Datorn gör aldrig fel. Datorn förlåter aldrig! Gud förlåter och börjar om, som väl är!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: