Trender i tiden

Det har alltid funnits andra tider. Det har alltid funnits jämförelser. Det är inget nytt att påstå att det var bättre förr. Det stämmer inte. Det var väldigt fattigt förr och eländigt. För en stor del av befolkningen. Det är inget att drömma tillbaka till en sjuktransport med häst och vagn som exempel. Det är inget att drömma tillbaka till ett samhälle utan telefonförbindelse eller radiosändningar. Jag har ett foto på min barndoms gamla grannar, som sitter vid sin första radioapparat. En son fotograferade med början på år 1919.

För mig är detta med dator fortfarande ett under. Det är bara 17 år sen som jag kom ut på nätet, som man säger. Nu kan jag skicka små inlägg via Facebook och vänner i USA klickar på ”Gilla” inom en halv minut. Om jag har tur och skickar vid rätt tid. Det är tekniken som imponerar på mig.

Det imponerar på mig också att kunna gå till svt.se och play för att få se ett tidigare program. Nu kommer poängen. Jag är inte bara imponerad utan har blivit misstänksam också. Vad är automatik och vad är manuell inställning om startknappen står en bit in på programmet och tar bort det mest väsentliga för just mig? Får jag vara så gnällig? Får jag tycka, att detta är en ny religion med positivt tänkande utan reflekterande?

Det har gått över hela världen en ny trend, att vi skall ha nya sånger i våra gudstjänster. Det är en annan teknik utan att använda sångböcker. Vi skall läsa på skärmar och upprepa texterna tills de sitter i minnet. Detta utan hänsyn till närminne som försvinner i högre åldrar. Det är inte längre sen som ordet ”närminne” var ett begrepp bara för mig som andra inte hade längre. Helt obegripligt. Det är det inte längre. Upprepa den nya lilla texten tio gånger och jag klarar att glömma den ändå…

Trendigt med nya sånger i min ålder eller tragiskt? Pröva tekniken själv på den länk jag ger. Var finns startknappen? Finns den en bit in på raden och mötesledaren säger, att vi fortsätter gudstjänsten? Skall vi fortsätta lyssna som om inget hänt med länken? Eller vill du backa till början och lyssna på församlingssången? Vill du höra från början vad som är påskens stora glädjeämne för hela församlingen? Jag väntar.

Gudstjänst

En av mina nätvänner sen början av 2000-talet är kantor och har lagt ner ett mycket stort arbete på att samla på Nils Frykman och Lina Sandells sånger plus många andra gamla. (Googla på Andreas Holmberg för att få länkarna till Andliga sånger.) I ett av sina blogginlägg berättade han, att sången ”Från Frälsaren på korsets stam…” blev borttagen  ur ”Psalmer och Sånger” (finns inte längre i Segertoner heller). Den var visst svår att sjunga. Är det fel att vara kritisk, när vi skall ha ett positivt tänkande och förändra världen?

Varför inte backa bandet en bit och lyssna på det obegripliga innehållet som ”förlåten brusten är”? Är det inte bra, att vi äntligen får begripliga texter, korta och som upprepas? För att inte tala om ”nådastol”? Tillverkade Herren möbler till tältkyrkan? Eller kan det vara så att nutidens stressade människor tar bort hela poängen i bibelns budskap?

Jag bara undrar. Och de som grunnar lever visst längre än de som inte grunnar.

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

2 reaktioner till “Trender i tiden”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: