Det ljusnar

Våren är redan här. Vi är många som längtade efter att få se de första blåsipporna. Och dem vill jag se vid foten av Hunneberg vid Levins klev. Namnet håller inte för det kommer nya generationer, som inte kan gamla namn.

En gång i tiden var mina föräldrar nyinflyttade till Norra Björke och tog en lång cykeltur runt Hunneberg halva sträckan. Min far lär ha kommit med förslaget, att det skulle vara genaste väg hem att cykla över berget från Vargön. Efter en lång tid mötte de en man och frågade om vägen. Den var inte bra på den tiden ens för cykel.  Då trodde de, att de var nästan hemma. Han berättade, att det bästa var att vända tillbaka och cykla runt berget. De hade ingen karta och ingen uppfattning om avstånd. Mer skall jag inte berätta om envishet. Mer skall jag inte berätta om arv.

Så enkelt att fylla i ”Silverfallet, Hunneberg, Vargön” på Google och söka. Så enkelt att få foto på två vattenfall via Västra Tunhems Hembygdsförening. Här är Byklev vid vägen upp mot Bergagården. Jag har ett eget foto därifrån men med för lite vatten. Nu är det april som bäst. Och jag ser en karta och anar deras cykelväg en gång…

wp4812cf33

Så till år 2017

”…eftersom ni inte gått denna vägen förut.” ”Stanna här!” Orden ringer i mina öron. Ett helt folk var nästa framme vid ett land, som de blivit lovade av Herren själv. Josua kap 3. Herren hade befriat Israel ur ett långvarigt och grymt slaveri undan egyptiernas fogdar och Faraos alla gudar. Israels folk hade fått se det ena undret efter de andra. Så var de framme vid floden Jordan mittemot Jeriko. Nej, den vägen hade folket inte gått förut även om det irrat onödigt länge i öknen. Där skulle de stanna till för information.

Det är skärtorsdag idag. Stanna här på avstånd men inte längre bort än att Jesus syns i tankevärlden och i hans kamp för världens synd i Getsemane. Jesus visste vad som väntade honom. Lärjungarna hade hört det men inte förstått. Det ljusnar vid läsningen av bibeltexterna. Det går att följa kartor hela vägen från det att Herren mötte Mose i en brinnande buske och berättade, att han sett folkets lidande, hans utvalda folks träldom till övergången vid Jordan. Det går att följa kampen i bibeltexterna.

Där är vi med facit i hand. Herren har sett hela världens lidande. Nu är världen i den Ondes våld. Men Jesus vann seger över ondskan genom sin kärlek på ett kors omgiven av två rövare. ”Näpsten var lagd på honom för att vi skulle få frid. Och genom hans sår blir vi helade. (Citat fritt ur minnet.)

”…men var vid gott mod. Jag har övervunnit världen.” Jesu ord i Joh 16:33

Klippan blogg 2015049

”JAG ÄR är med dig alla dagar intill tiden ände.”  Han är VÄGEN. Han har gått den före.

Det var ingen lätt väg över Hunneberg, att cykla hem från Vargön till Norra Björke år 1921. Min föräldrar var inte hemma igen förrän mitt i natten. När de var nygifta visste de inget om denna väg med cykel nerför en klev till sist. De hade inte någon kunskap om vad som skulle möta dem.

Idag är skärtorsdag. Stanna till och tappa inte ögonkontakt med Jesus. Han kan vägen och har gått den före oss. Han går före oss nu, om vi vill. Vi kommer aldrig till något okänt, som inte han vet om. Döden är vårt största hot. Den har han besegrat.

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: