Försoningens möjligheter del 4

Nu är det som det är. Jag skulle vilja förstå. Och rita och göra tydligt. Tänk, att vara byggnadsingenjör och kunna sätta sig in i konstruktionen av tabernaklet i öknen! Denna tältkyrka var flyttbar och stod på lös sand. Ökenvindarna kunde komma och gå. Det står inget om att allt blåste omkull. Mitt tråkigaste minne från barndomen var en vinter, när zigenarnas tält inte kommit med samma tåg som de. De sökte skydd och bostad i mitt föräldrahem. Jag skämdes så inför pojkarna, som stod utanför våra fönster och tittade in där familjen skulle få bo. Pojkarna i byn var mina lekkamrater. Så jag gick upp på mitt vindsrum och bad till Gud, att de skulle få bo någon annanstans…Det fortsatte att vara vinter, när deras tält kommit nästa dag. Deras tält blåste ner till och med. Jag var ett barn på 40-talet.

***************

2 Mosebok kap 26:15 ”Brädorna till tabernaklet skall du göra av akacieträ, och de skall stå upprätt. 16 Tio alnar lång och en och en halv aln bred skall varje bräda vara. 17 Varje bräda skall ha två tappar som är hopfogade med varandra. Så skall du göra med alla brädorna till tabernaklet. 18 Och av tabernaklets brädor skall du sätta tjugo på södra sidan, åt söder, 19 och göra fyrtio fotstycken av silver och sätta dem under de tjugo brädorna, två fotstycken under varje bräda för dess två tappar. 20 På tabernaklets andra sida, den norra, skall du också sätta tjugo brädor 21 med fyrtio fotstycken av silver, två fotstycken under varje bräda. 22 På tabernaklets baksida, åt väster, skall du sätta sex brädor 23 och på tabernaklets hörn, på baksidan, två brädor. 24 De skall vara dubbla nertill och även dubbla upptill, till den första ringen. Så skall det vara med dem båda. De skall sättas i de båda hörnen. 25 Det blir alltså åtta brädor med sina fotstycken av silver, sexton fotstycken, två under varje bräda.
26 Och du skall göra tvärstänger av akacieträ: fem till de brädor som är på tabernaklets ena sida, 27 fem tvärstänger till de brädor som är på tabernaklets andra sida och fem tvärstänger till de brädor som är på tabernaklets baksida, åt väster. 28 Den mellersta tvärstången, som sitter mitt på brädorna, skall gå tvärs över från den ena änden till den andra.”

(Svenska Folkbibelns översättning)

Nej, jag klarar inte av att rita med hjälp av min fantasi två fotstycken av silver sedda uppifrån där brädan skulle stå med sina två tappar ditsatta. Nu är jag tillbaka i bibelns beskrivning av Israels folks ökenvandring. Någon har förstått att en så detaljerad beskrivning, som finns av hur tabernaklet skulle utföras, inte kan vara utan en viktigare mening för all framtid.

Där är jag nu igen efter 50 års längtan efter upprättelse. När ingen som gjort övergreppen ber om förlåtelse måste man acceptera och gå vidare. En institution ber aldrig om förlåtelse. En institution gör aldrig fel utan gömmer sig i systemet som var sådant. Men om systemfelen upprepas vad gör vi då? Finns det någon ursäkt att fortsätta med övergrepp? Om samhället skakar i grunden kan vi titta på bygget då? Hur har samhället varit mot zigenare, mot fattiga, mot psykiskt sjuka? En kedja är aldrig starkare än sin svagaste länk. Kan vi backa i tiden och inse att ritningen till tabernaklet håller idag också som politiskt korrekt?
Är de tio budorden bra som Mose fick av Herren? Tål församlingen i Knutby en granskning idag? Vilken grund bygger de på? Har de fortfarande en personkult? Vad såg vi i Skavlans program igår kväll i TV om inte Åsa Waldau?

Debatterna får fortsätta i verkligheten och via nätet om vem som tolkar bibeln mest rätt. Kvar är försoningssilvret. Kvar är reningsprocessen av silver och prövningen i eld. Jag vet inget om akacieträ mer än det som står i Illustrerat Bibellexikon. Där står det att akacieträdet är ett vittnesbörd om Moseböckernas äkthet och trovärdighet med mera. Om bildspråket tillämpas i vår tid, så är en och en människa upprättad på Kristi försoningsgärning. Den är prövad genom alla tider och håller genom gamla förbundet och nya förbundet. Kan man då debattera vem som står på den mest rätta försoningsgrunden och vem som är mest upprättad eller minst?

Hebreerbrevet 4:4-6 ”Varje hus är byggt av någon, men Gud är den som har byggt allt. 5 Mose var betrodd som tjänare i hela Guds hus för att vittna om det som senare skulle förkunnas. 6 Men Kristus är betrodd som Son att råda över Guds hus, och hans hus är vi, när vi håller fast vid vår frimodighet och vårt hopp som vi berömmer oss av.”

Svenska Folkbibelns översättning

Försoningen kan säkert debatteras teoretiskt och teologiskt och synas med exegeternas ögon. Medlemskap i Svenska Kyrkan sker genom dopet. Medlemskap i Missionsförbundet har skett genom bekännelse förr. Olika samfund tillämpar olika tolkningar. Kvar är att upprättelse av en människa sker genom att hon får en grund att stå på som är given en gång för alla.

Efesierbrevet kap 1:3-4 ”Välsignad är vår Herre Jesu Kristi Gud och Fader, som i Kristus har välsignat oss med all den himmelska världens andliga välsignelse, 4 liksom han innan världens grund blev lagd har utvalt oss i honom för att vi skulle vara heliga och fläckfria inför honom.”

Då kommer andra tolkningsproblem. Vem står på den grunden sida vid sida med andra? Ja, vem vill ha en grund att stå på? Vem vill ta emot vad Kristus gjort för hela mänskligheten? Kan en ärkebiskop eller sektledare få bestämma vem som får vara med eller vem som inte får vara med att bli den levande gudens församling? Har jag som enskild något ansvar över hur byggnaden ser ut? Hur har försoningen påverkat mitt sätt att vara och leva?

Här kan du lyssna till debatten om försoningsläror/tolkningar i Equmeniakyrkans regi den 17 dec. i Betlehemskyrkan, Göteborg

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: