Närhet

Vaknar tidigt med blandade känslor av förväntan och glädje å ena sidan. Å andra som om jag vänder mig i sängen och inte vill vakna…
Där finns det omöjliga.

Äntligen hägrar ett datum då jag skall få möta unga människor under utbildning inom sjukvården. Äntligen skall jag få berätta om fallet från att vara en frisk sjuksköterskeelev till att bli en patient på ett sinnessjukhus! Och hur gick nu det till att välja värsta avdelningen till mig och största chocken?

Det jag kunde från Göteborg var ju ett läkarskämt, att gränsen mellan neuros och psykos går på Götaälvbron i älven. Alltså neuros på våren år 1956 och psykos på sensommaren år 1956 som diagnoser. Inget om skolios. På den tiden var det en strikt gräns mellan psyke och soma.(De stora sinnessjukhusen Lillhagen och Sankt Jörgen låg på den tiden långt utanför staden och Psykiatrika Sjukhuset inom Sahlgrenska Universitets Sjukhuset.)

Äntligen har jag ältat färdigt och skall få berätta om mina livserfarenheter! Kruxet är, att jag inte får nämna honom, som skyddat och hjälpt mig hela livet. Det är inte politiskt korrekt! Men Urban Ringbäck är pastor och föreståndare i Smyrna i Göteborg. Han får minsann tala om detta i en skyddad miljö! Jag steg upp och bryggde första morgonkaffet och kollade Mr. Facebook och vilka som skrivit där. Ja, där skrev han:

”Närhet är farligt. Vi håller oss hellre på distans. Gäller relationer i allmänhet. Med Gud i synnerhet.

Förbereder predikan. Ämne: ”Farligt nära Gud”

Jag lever farligt nära Gud och blir rädd ibland. Tänk, om jag förnekar, att jag känner honom?

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

2 reaktioner till “Närhet”

  1. Madelein, om någon läser min blogg, så presenterar jag dig med ett citat från din senaste blogg:

   ”Jag har en stor fördel av min ADHD. Jag tänker aldrig tillbaka och fastnar i det. Jag bara kör på helt enkelt. Jag har levt ett tufft liv. Nu håller vi på att starta upp en verksamhet på jobbet som minner en del av en tid som var ganska horribel. Jag hade kunnat vara någon helt annanstans idag.

   Verksamheten vi startar upp är ett natthärbärge för hemlösa EU-migranter. Jag känner att det är stort och känns fint att få vara en del av det.”

   Du har ADHD och är mamma till sex barn och ville ha barnen! En politiker får inte säga ”JA” till livet och fortsätta som politiker…Ser du vilket sjukt samhälle vi lever i?
   Jag är det sjunde barnet i min familj och får inte säga ”JA” till livet. Det är inte politiskt korrekt!
   Hur skall jag klara att föreläsa korrekt, tror du?

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: