Vem är HERREN?

Nu har det hänt igen, att jag känner mig utanför. I de bloggar jag följer debatteras böcker, som jag inte läst. Två kända förkunnare drabbar samman om innehållet och jag kan inte få vara med. Det är ord och inga visor. ”Läs boken först!”

Precis vad jag själv tyckt om boken: ”Om Gud”. Läs den först. Sen kan vi ha bibelstudier om vad bibelns sammanlagda budskap är. Jag backar till år 2000. Då hade vi fått två bibelöversättningar. Fick jag ha åsikter och vara med i samtalet? Enligt mitt minne gick det inte alls bra för mig. Läs grundtexten! Sen kan du få vara med!
Ungefär så. Vi pratar inte om innehållet i bibeln, när vi äntligen fått en ny översättning i tiden.

Den som verkligen vågade läsa och visa vad det står i bibeln var författaren Eva Moberg. Hon skrev en knivskarp recension av Gamla Testamentet i tidningen Ordfronts första nummer år 2000. Så hade jag aldrig sett någon skriva förut mot Gud och fick en helt ny infallsvinkel. Det var nyttigt.

Några år senare skildrade en annan kvinna Jesus i bilder men inte ord. Precis lika knivskarpt via fotografier. Som hon upplever honom. Så hade jag aldrig sett Jesus och det gick inte att värja sig för hennes bilder. De tvingades på oss via tidningar och TV-sändningar. Det var hennes sanning om Jesus.

Bibeln framställer inte Jesus som en vuxen, naken man som levt ett hemligt liv och måste gå ut ur en garderob. När Mose föddes och hans jämnåriga fanns det egyptiska barnmorskor i tjänst. De ljög och låtsade, att de inte hann fram vid förlossningarna. Så där står inget om att gossarna föddes nakna. Det står heller inget om att Jesus föddes naken. Däremot står det att Maria lindade honom och lade honom i en krubba.

Det står om Jesus i skrifterna före hans födelse. Det står om en mantel med blodsfläckar och att han blev slagen för vår skull. Efter korsfästelsen står det att de kastade lott om hans mantel. Den var vävt i ett stycke. Ingen ville dela på den men inte ens på korset står det om en naken Jesus. När Jesus gick ut i offentligheten var dopet en lydnadshandling. Han lämnade inget bakom sig, som inte var proklamerat från början genom alla skrifter. Det är bara att läsa på förhandsinformationen. Han skulle presentera vem Gud är som sänt honom och varför.

”Så älskade Gud världen att han sände sin enfödde son!”
Inte för att döma världen utan för att…

När profeterna tystnat några hundra år före Jesu födelse så tog änglar vid och förklarade för de nedersta männen i samhällsstrukturen om glädjen, att nu är han född! Varför sjöng de?
Född till vad då?

Vi behöver inte ha åsikter om olika amerikanska pastorers budskap. Det räcker att lära känna HERREN genom bibelns berättelser och låta honom bli den han är. Varken mer eller mindre.

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: