Brunnen är tom

Brunnen är tom!
Det är skillnad på en tom brunn och en djup brunn, som aldrig sinar! Det är skillnad på den tomma brunnen vid Dotan och Jakobs brunn nära nuvarande Nablus på Västbanken!
Du som är präst, ta ut skilsmässa från staten och lyd Gud mer än människor! Res dig upp och vandra vägen – inte som en äktenskapsbryterska utan som en evangelist! Lär dig språket och förkunna Guds eviga rådslut. Makten är i Guds händer och vi är under blodets beskydd! Det finns bara två alternativ och det är att lyssna eller inte lyssna. Det finns fortfarande två berg Gerissim och Ebal, som är varandras motsatser. Det finns bara en källa med levande vatten i dalgången.

Det är tisdag i stilla veckan och vandringen börjar i Jakobs hem. Hans kära Rakel är död och han är orolig för sina söner. Josef får i uppgift att gå och se hur de har det. Josef börjar sin vandring och letar vid den djupa brunnen vid Sikem. De fanns inte där. När han frågar efter dem får han veta, att de gått till Dotan.

Det är dags att läsa och begrunda, att Jesus är från Gud och kommer från Gud i himlen och kan den här vägen! Jesus är från evighet och kunde varje sten, varje klippa och varje dal och Israels söners tankar. Det är inte Gud, som flyttat bort råmärken på vägen! Det är människor – förförare.

Det är dags för rollspel, om det underlättar att gå in i vars och ens tankegång, när älsklingssonen närmar sig – drömmaren som trodde, att han skulle bli kung över dem! Att de stolta, stora starka skulle behöva böja sig för honom…
Det är dags att jämföra den sista måltiden med Jesus och judarnas uppträdande i Getsemane senare fram till Petrus vid kolelden. (Jesus måste gå den vägen för allas skuld inför Gud).

Men nu är vi framme vid Dotan och brunnen är tom. Jesus är överallt i skrifterna! Jesus är i den tomma brunnen. Jesus är i denna ångest och hör vad alla kommer överens om av mobbarna! Mobbarna såg hans ångest ändå fortsatte de. Visserligen dödade de inte honom men sålde honom som slav. Josef fick gå in under ett slaveri. Jesus var där innan. Jesus var från evighet och kunde hjälpa Josef på vägen och i fängelset senare.
Josef ville inte synda mot Gud, när han blev frestad av Potifars hustru. Ser du vad det står där?
Han ville inte synda mot Gud! Jesus var frestad i allt dock utan synd. Han syndade inte mot Gud.

Du som är präst! Ta ut skilsmässa från staten! Gud har inte en informell makt och måste lyda staten! Res dig upp och vandra vägen. Brunnen är tom! Slaveriet går över i Egypten! Jesus har varit där, innan du kom dit. Det är dags att sluta vara en äktenskapsbryterska vid den djupa brunnen med levande vatten och bli en evangelist! Låt din kruka stå och gå in i staden och berätta om Jesus som profet! Evangelium är Guds kraft till frälsning för var och en som tror…

Mobbarna kan lägga upp en plan hur det gått till. De försökte med blodet på hans mantel. De offrade ett oskyldigt djur innan dess. Jesus har varit i situationen innan dess och kunde hjälpa Josef genom allt. Så får den som vill en ny bibel med texter, som hör ihop med varandra och som är aktuella nu när mobbarna hotar.

Brunnen är tom. Det går över.

1 Mos kapitel 37 – 50
Johannes evangelium kap 4
Lukas evangelium kap 24: 13 –

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

3 reaktioner till “Brunnen är tom”

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: