Från A till O

Så väldigt snopet. Det kom en kommentar äntligen efter några månader och då står det, att exakt det jag skrev hade hon läst just i en bok. Det var bara att bita ihop och gå vidare. Kan någon som jag aldrig sett skriva exakt som jag gjort? Och så bra dessutom! WordPress ger en statistik varje nyår över bloggen. I den kan jag läsa, att jag inte skrivit något bra sen dess. Ungefär så uttryckte de sig…
Så skärpning. Någon föreslog att jag skulle sätta in bilder. Det skulle hjälpa upp statistiken kanske.

Så for hon till Israel min mentor med sin man och sina vänner för att vandra i Jesu fotspår. Då kunde jag beställa bilder men området stämde inte. Så enda önskan blev blommor. Jag får lov att bjuda på dem.

Han som skrivit exakt som jag gjorde i min blogg är Gösta Lindahl en kunnig guide i Israel förr. Boken kom ut år 1972 och heter
”Israel – landet i focus”
Den boken har jag fått låna och hittat den sida där författaren skriver som jag gör i bloggen: ”Jakobs tolv söner”.
Mina bilder från rätt område håller kanske inte att visa. Året var 1974 för min del i december och över till januari 1975 med pastor Josef Bothzén som reseledare och författaren Gunnar Edman som kaplan. Jag vill så gärna ha en landskapsbild och vägar! Det gäller ju vägen från Jerusalem till Emmaus som min viktigaste text!

Innan Jerusalem261Landskap med vägar på resan från Betlehem till Jerusalem ? jan. 1975

Då fattade jag inte hur viktig denna resa skulle bli för mig så här långt efteråt. Jag fattade inte, när vi fanns vid Jakobs brunn nära staden Nablus på Västbanken, att där kan jag vandra i bibeltexterna nu! Nu kan glädjen strömma fram även om det är tiden före påsk! Han lever och jag har vandrat vägen med honom mellan Jerusalem och Emmaus, som den namnlösa lärjungen i bibeltexten. Han har lyssnat på allt jag trodde på. Han har sett besvikelsen, att det inte blivit, som jag hade trott.
”Men varför ser du så bekymrad ut,” har han frågat. Så har vi vandrat sträckan om och om igen. Det som skedde med honom måste ske och alla skrifter berättar om det. Luk kap 24:13 och framåt.

Det är viktigt, att börja vandringen med honom i Jerusalem, när allt det grymma som hänt är över! Det är viktigt att veta, att han kan allt och vet vad jag varit med om! Sen kan man läsa Gamla Testamentets texter om krig och elände…
Eller hoppa över som jag gjort och bara umgås med Josef och de andra.

På sidan 104 i Gösta Lindahls bok ”Israel i focus” finns vägarna beskrivna. Ingen bok i världen som bibeln under någon tidsepok kan visa upp detta med en sådan noggrannhet. Platser har bytt namn visserligen men går att spåra. Det finns ingen före Herren Gud och ingen efter honom. Han är alfa och omega den förste och den siste och vandrar bland oss NU, DÅ och SEN.

Israel 2012 smalIsrael mars 2012 foto Rose-Marie Harrysson

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

2 reaktioner till “Från A till O”

 1. Hej Gunnel! Jag undrar om jag skickat e-post till fel e-mail-adress?
  Allt gott!

  Birgit Hedström

  1. Hej Birgit!
   Det är mitt fel, att jag inte svarat. Jag har efterlyst bibelsamtal i många olika sammanhang men det är omöjligt att få respons. Därför frågade jag dig som kvinna, som tycks känna båda ”stridande” partner i Stefan Swärds Blogg.
   Jag är envis och det går bättre nu att förstå tack vara Jonasq inlägg.
   Det är skillnad på när tolkningar ställs mot varandra och när vi får samtala om en svår bibeltext.
   Allt gott
   önskar
   Gunnel

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: