Vägs ände

Det var den vår i mitt liv, då jag följde honom till vägs ände. Det var från mitt eget bottenläge. Alla fina betyg hade sjunkit till linjen för att vara just över eller under godkänd. All ork var slut och jag ville bara sluta realskolan. Ingen hade tvingat mig att börja. Det var min egen önskan så just den terminen borde jag i vart fall gå färdigt.

Detta sammanföll med fastetid och påsktid. Mörkare än så kunde inget bli, när jag blev medveten om kyrkans budskap och inbjudan att fira nattvard tillsammans med de äldre. Just där sammanstrålade våra vägar och jag följde med i tankarna till örtagården. Han talade om en kalk med sin himmelske far. Fanns det någon möjlighet att slippa? Inte bara smaka på kalkens innehåll utan tömma den till botten tydligen…

Förändringen hos mig märktes utåt under denna period för jag slutade att prata stup i ett. Jag blev så tyst, att en efter en av skolkamraterna blev irriterad på min tystnad. Eller var det en depression? I vart fall så fanns jag med i Getsemane, där han kämpade ensam för min skull. Alla sånger hade det innehållet, att det var för min skull han dog.
”Kärlek o viska det åter det var för mig som han dog.”
”Låt mig få höra om korset kvalen och smärtan han led…”

Den påsken är den viktigaste i mitt liv med detta bottenläge. Ingen annan påsk har jag varit så intensivt med i Getsemane och på Golgata. Hans väg till korset blev början på min väg dit. Det var dags att sluta med leken och bli vuxen. Det var en skarv, som gjorde mycket ont. Den skarven var inte unik för mig. Den får alla ta sig över och igenom. Det är normalt med en identitetskris. Det är normalt med vägskäl. För mig var det mer än en tonårskris. Jag kom in på ”den vägen.”

***
Det kan tyckas klumpigt uttryckt men sexton år senare berättade en känd, duktig ortoped, att jag inte gick någon ljus framtid till mötes. (Vi arbetade på samma fysikaliska terapi och rehab, när jag fick mitt första svåra ryggskott). Han kunde inte veta hur skönt det var för mig att äntligen få rätt diagnos! Äntligen stämde allt vad han berättade om min rygg med vad jag själv upplevt under åren som gått. Så fortsatte ett annat bottenläge. Men jag fortsatte min vandring på ”den vägen”. Ortopeden hade rätt angående diagnosen på min ryggsjukdom men inte om vad min framtid skulle innebära.

”Min framtidsdag är ljus och lång den räcker bortom tidens tvång. Där Gud och Lammet säll jag ser och ingen nöd skall vara mer.”

Det har varit mycket av värk. Det har varit mycket av kamp men vägen valde mig och om ”den vägen” vill jag berätta.

Fram till påskdagen är det berättelsen om Josef som gäller i 1 Mose kap 37 till 45 om någon vill läsa med mig.
Någon har sagt, att det är bara i en sjuk mussla som en pärla kan bildas.

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

7 reaktioner till “Vägs ände”

 1. Vill härmed framföra ett tack för namnet Nils Pollack jag mött på din blogg och strax efteråt i ett annat sammanhang varför jag fick anledning att skaffa några av hans böcker, vilken nu är en sann glädje att läsa. / Magnus Olsson

  1. Kan det vara Romarebrevet kap 8? I så fall vill jag rekommendera ”Försoningens hemlighet” av pastor Nils Tägt också, om den går att få tag på.

   1. Nej studien över efesierbrevet men beställde några till däribland den om Romarbrevet. Pollack var beroende av två teologer jag uppskattar, Hugo Odeberg och NP Wetterlund. / Magnus Olsson

   2. Intressant. Skriv gärna ned vad du minns att Pollack sa om Andens lag och NP Wetterlund. / Magnus Olsson

   3. Pastor Nils Pollack samlade på god andlig litteratur var han än kom åt och vägledde andra. I hans hus var det böcker från golv till tak. Ur en bokhylla tog han fram ”Ljus över korset” och sa att den måste jag ha. Samma var det med ”Andens lag” av N.P. Wetterlund. Mer minns jag inte men jag började läsa bibeln efter Lukas kap 24:13 och framåt. Det står om Jesus överallt i skrifterna det vill säga Gamla Testamentet!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: