Ett folk – en tro – en väg

Ursäkta att jag inte fattar vad det gäller. Kan vi inte ha en uppfattning om Gud? I så fall vill jag hellre ha en fyrkantig tro än en luddig. Jag är kvar i TV -programmet:
”Min sanning” med KG Hammar. När jag var ung fick jag veta bland andra unga, att om vi ville ha en tro, så skulle vi läsa Gamla Testamentet.

Det jag lagt märke till är att folket hade en fri vilja trots att det var Herrens vilja att leda folket ut ur Egyptens träldom. De fick knorra och klaga precis hur mycket som helst och gjorde det också. De begrep inte bättre.

En dag var måttet rågat för Josua som efterträtt Mose som ledare och han satte ner foten. Välj vilka gudar ni vill och följ dem, men jag och mitt hus vi vill tjäna Herren. De glömde av alla under som Herren gjort för att rädda dem och leda dem till löfteslandet. Det kom nya kriser: Vi vill vara som alla andra! Vi vill ha en kung! Tvingade Herren dem att lyda? Nej, han sa till Samuel, att det var inte honom de förkastat som ledare utan Herren själv. Låt dem få som de vill. Gå och smörj Saul till kung. (Ja, jag skriver fritt ur minnet en stund på morgonen. Kanske att jag letar upp hänvisningar framåt dagen.) Kan vi inget veta om Gud med tre bokstäver? Är han en metafor bara?

Saul klarade inte av att lyda Herren som kung och fick inte vara det längre. Herren ville i så fall ha en kung efter sitt hjärta – en med en herdes sätt att handla och leda. Den som ingen räknade med klarade att fälla Israels fiende under Guds ledning! Läs om fiendens hån mot Israels Gud under fyrtio dagar! I dessa bibeltexter kommer det fram ett val igen – ett frivilligt val, som återkommer i Jesu ord i Nya Testamentet. I valet mellan en far och en mor är det viktigare valet att följa Jesus! Obegripliga ord om ”någon inte hatar fader och moder så är han inte värdig” Lukas 14:26 jfr med Matt 10:37
”Den som älskar far eller mor mer än mig, han är inte värd att tillhöra mig, och den som älskar son eller dotter mer än mig, han är inte värd att tillhöra mig.”

Nu är jag framme vid poängen. Jonatan var son till kung Saul. Enligt Herrens eget bud borde han lyda och respektera sin far. I konflikten mellan vad som var Sauls vilja och Herrens vilja att leda ett folk så tog Jonatan risken att skydda David undan dödshotet. Det står ingenting i den texten om homosexualitet. Fråga vilken exeget som helst. Herrens ord är tidlöst och skall inte förändras till att passa i vår tid.

Kung David fick leda ett folk till ett stort rike utan exakta gränser. Han syndade mot Gud och ödmjukade sig. Han fick själv uttala domen över en sådan orätt som profeten Natan berättade om i tredje person. Vet vi ingenting om Gud? Kan vi ingenting veta om denna mystik?
Står det ingenting i klartext om nåd och barmhärtighet och lust att förlåta och upprätta?

Ett folk – en tro – en väg

Apost 11:26
”Och det var i Antiochia som lärjungarna för första gången fick heta kristna.”

Not till Apg 9:2
Vägen Både inom och utom bibeln är det vanligt att livsstilar och handlingsmönster kallas vägar (i NT t. ex. Matt 7:13f.). I Apostlagärningarna används bilden speciellt om det kristna levnadssättet. Detta kan kallas vägen till frälsning (16:17), Herrens väg (18:25) och Guds väg (18:26). Här och i fem andra fall (19:9, 23; 22:4; 24:14, 22) står uttrycket utan bestämning, som ett namn på kristendomen eller kyrkan.

Några bibelhänvisningar i Gamla Testamentet:
2 Mosebok kap 16 och 17, Josua kap 24:15, 1 Samuelsboken kap 8,17 och 18, 2 Sam. kap 12

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

2 reaktioner till “Ett folk – en tro – en väg”

  1. Fast Jesaja säger ju att vi inte kan förstå Gud i NT får vi iaf veta hur Gud är genom Jesus. Men inte är det lätt att helt förstå Jesus heller, vi får tilsammans med avrandra och den Hleiga Anden se en liten bit, som i en suddig spegel, men sedan ska vi få se ansikte mot ansikte. Jag såg inte programmet, men kanske var det så Hammar menade?

    1. ”Min sanning” med KG Hammar finns kvar ännu. Se det gärna innan jag svarar, Alma-Lena. Tack för dina kommentarer! Jag återkommer.

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: