Den vägen

”Den vägen” är förebildad genom Israels historia i Gamla Testamentets texter. Frågan är om Gud är så grym, som texterna visar? Mose hade ju varit ledare för sitt folk genom obeskrivligt svåra passager. Han var ensam med Herren och lyssnade. Han tog emot folkets besvikelse och vrede. Ledde han alla dem ut i öknen för att dö? Hade dom det inte bra mycket bättre i Egypten vid köttgrytorna? De kom till och med ihåg den goda purjolöken…
Så skulle de plågas ihjäl av hunger och törst för att nå något okänt land!

Jo, de fick den mat, som de behövde men bara på villkor. Reglerna var omänskliga att hålla. De skulle klara av att tro på Herren, att han kunde ordna med bröd för dagen. De fick inte samla på sig för flera dagar. Undantag var sabbaten. Då skulle de samla för två dagar. De som inte klarade att lyda detta enkla bud blev bitna av ormar och sjuka. De var nära att dö. Mose fick ett nytt bud av Herren och lydde. Han skulle göra en orm av koppar och hänga upp på en påle. De som då såg upp på den ormen skulle bli friska. Annars dog de av ormbetten (olydnaden). Vem klarar så omänskliga krav?

Mose som ledaren skulle slå på en klippa för att få vatten. Och de skedde. Folket fick vatten för sin törst och överlevde. En annan gång upprepade Mose sitt slag på klippan trots att han denna gången skulle tala till klippan. Denna olydnad fick så stora konsekvenser, att Mose inte fick komma in i löfteslandet vid vägs slut. Folket var framme men Mose fick inte vara ledaren längre. Är Gud så grym för en liten olydnad?

Den vägen som förebildas på olika sätt i Gamla Testamentets texter blir helt synlig i Nya Testamentet. Israels folk skulle röja en väg, som hölls i ordning fram till en fristad i löfteslandet i sex städer först och senare i tolv. Fristaden skulle finnas för den som var jagad av dödshot. Det gällde att hinna fram innan hotet om döden var genomfört. Den vägen är förebildad överallt i Gamla Testamentet där ingen klarade att hålla alla bud om lydnad i allt.

Paulus beskriver att Kristus är klippan, som kan följa genom livet och ge vatten. Hebreerbrevets författare förklarar denna lydnad, som bara Kristus kunde hålla. Han blev slagen för vår skull en gång för alla och dog för att vi skulle kunna bli rättfärdiga inför Gud. En gång för alla inte två. Nästa gång räcker det att tala till klippan, som den samariska kvinnan fick uppleva. Sen fick hon det vatten som tillfredsställde henne och gav henne evigt liv och de andra som hon vittnade för. (Joh kap 4)

De är bara en som klarade att vara lydig intill döden. Innan han gick ut i sin offentliga verksamhet lät han sig döpas med omvändelsens dop till syndernas förlåtelse. Jesus hade aldrig syndat och behövde inte detta dop. Det visste Johannes Döparen och protesterade att ordningen borde vara tvärtom. Johannes Döparen behövde bli döpt av Jesus! Jesus fullbordade lagen i lydnad och lät döpa sig. Då kom en duva från himlen och en röst som förkunnade:
”Denne är min älskade son…”

Varför skall man då blanda in vetenskap att ingen kan födas genom helig ande? Både Maria och Josef fick ifrågasätta budskapet från himlen om Guds son, som skulle födas genom Maria. De fick ifrågasätta men sen böjde de sig i ödmjukhet inför Guds vilja. Herren fick välja ut vilket redskap han ville för att bära sonen.

Det var en duva över Jesus, när han skulle gå ut i offentlighet genom dopet och presentera Guds kärlek och väg till räddning. Duvan förebildar den helige Ande. Detta har inget att göra med den duva vi sett över två nakna män vid ett vatten i bilden från Ecce Homo. (Hänvisning till TV-programmet med KG Hammar ”Min sanning”. Det var inte bibelns sanning.)

Flagga för det felfria Lammet, som blev slaktat för vår skull och inget annat.

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

%d bloggare gillar detta: