Ekumen

Till och med det ordet ekumen kan debatteras som rätt eller fel i kristna sajter. Ekumenisk… Nu är det som det är, att jag är uppvuxen i ett hem utan teologiska debatter. De som ville låna Missionskyrkan för att ha en gudstjänst fick göra det. Även stora kyrkan, som vi kallade Svenska Kyrkan. Under min tonårstid minns jag, att de skulle ha en passionsgudstjänst under fastan i annan lokal. Det var enda ekumeniska mötet, som jag minns och på deras villkor. Vi som kyrkfolk hade våra trädgårdar sida vid sida och en av grannens ”barn” enda flickan bland bröder blev präst.

”Ur led är tiden” skriver professorn i systematisk teologi Ola Sigurdson i en lång recension/artikel i nättidskriften Evangelium angående boken:
Människa du är någon! av Ulla Karlsson

Grannen och jag har alltså vuxit upp sida vid sida på landsbygden utan att en enda gång varit osams angående allt som står i bibeln. Vi hade inte ens olika tolkningar, när jag som 19 åring lät döpa mig. Traditioner inom olika kyrkor är något annat än det som står. Vi har fortfarande telefonsamtal om läget inom våra olika kyrkor. Så jag önskar av hela mitt hjärta, att det skulle finnas en plats motsvarande Stefan Swärds Blogg för kvinnor och bibelsamtal.

Den första kvinnan jag skulle vilja bjuda in är Ulla Karlsson, Aspeboda församling.
”Finns det inga kvinnliga teologer,” frågade jag för många år sen pastor Torsten Åhman på en Hönökonferens:
”Är det fult att vara kvinna och så intresserad av bibeltolkning, som jag är?”
Han tänkte en stund och sen sa han, att Frälsningarmens grundare William Booths hustru Chatrine var teolog.
Det var också en tröst! Är vi inte i slutet av 1800-talet då?

Jo, jag är skolad ekumen. Så småningom blev det arbete på Räddningsmissionen i Göteborg och som sagt dit kom ungdomar från olika samfund och kyrkor och ville vara med i ett frivilligt arbete. Kanske i släkt med det som fanns på 1800-talet?

Igår var jag så rädd för isfläckar och trottoarer, som lutar fel i sidled, att jag stannade hemma från gudstjänsten. Det ingår inte i min uppfostran hemifrån att stanna hemma, när det är gudstjänst! Tack, Anna och David för att ni lärde mig vägen till Guds hus som ett post scriptum!

Nu finns det radio och dator så nog kan jag få lyssna på Tomas Sjödins predikan idag.
”Tron kommer av predikan och predikan i kraft av Kristi ord,” citat fritt ur minnet.

En präst eller pastor skall tåla en fråga sen. Var fick du det ifrån som du sa?
Var står det skrivet? Vad står det skrivet?
Det är inte så dumt med 1800-talets frågor.

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

En tanke på “Ekumen”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: