Själen under alla tusen åren

Några äldre skrifter sammanställda under så lång tid som bibelns går inte att hitta. Det finns äldre budskap inhugget i sten men inte läsbart för alla. Jag för min del blev mycket imponerad av en utställning ”Psykets historia genom 4000 år …”, som fanns att se i Göteborg under år 2010. Håll uppsikt efter var utställningen finns nästa år! Vilket arbete att ta fram så mycket information om dårskap under tusentals år och ställa det mot vår tids kunskap om psykiska sjukdomar.

Så kom det till en blogg om översättningen som tappar själen mer eller mindre. Kvar har vi begreppet ”ont i själen”, ”en orolig själ” eller ”skavsår i själen”. Och varför inte ”en stillsam själ”?

Den som är intresserad av psykologi bör läsa bibeln enligt någon. Den som är intresserad av pedagogik bör läsa Nya Testamentet för Jesus använde alla metoderna. (Råd av en judisk lärare till en svenska, som tänkte läsa pedagogik i Israel .)

Så vi behöver bara läsa några kapitel från början i bibeln, förrän vi upptäcker en kamp i själen. Det står inget om psykisk sjukdom bara att människan ställdes inför ett val. Människan lyssnade på sitt goda ursprung genom Skaparens generösa erbjudanden och en enda varning. Människan lyssnade på en annan röst, som kom med kontrabudskap. Vi behöver bara läsa nåra kapitel i bibelns början för att se kampen mellan två makter: det konstruktiva och det destruktiva. Kain släppte in avundsjuka och hat i sin själ. Det gick inte att bromsa honom och slutade i mord. Det står inget om psykisk sjukdom bara om ett tecken i pannan, som skydd. Ingen fick döda Kain efter vad han gjort mot sin broder. Kain blev en rastlös själ under Skaparens beskydd.

Ondskan växte och växte. Människorna blev så genomsyrade av ondskan, att Herren ångrade sin Skapelse. Fanns det någon enda att samarbeta med? Då kan vi läsa om Noa, som tog emot information av Gud och utförde en ritning in i minsta detalj. Det står inget om att Noa levde i skräck och inte vågade annat än att lyda. Noa hade tillit i sin själ och byggde lungt och metodiskt på en ark under 100 år . Oavsett alla ifrågasättande från omgivningen.

Längre än så behöver vi inte läsa nu före Domsöndagen. Gud har tänkt ut en räddning för var och en som tror, oavsett synder vi gjort. Arken är en förebild i alla tider för räddning genom tro på Herrens ord. Ondskan har ingen framtid. En dag skall det bli slut på den.

Det finns en själ i bibelns människor, som är villig att lyssna på sin Skapare. Det finns en tillit och ett lugn i detta att följa den rösten. I nästa Mosebok står det om Mose, som tog emot en ritning av Gud och lydde och utförde den i minsta detalj tillsammans med de andra.

En själ är en själ även om det heter psyke på andra språk.

Psykets historia genom 4000 år…

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

2 reaktioner till “Själen under alla tusen åren”

  1. Jag har läst den, men inte på samma sätt som du tror jag. Som du vet är jag klen i tron. Men det finns kunskaper i boken som jag faktiskt kan ta till mig fast min klena tro. Det handlar ju om kärlek och ha ett bra liv så den kan allt läsas även om jag saknar den där starka tron. Dessutom önskar jag att jag hade en större tro kanske räcker det. men vad vet jag.

    1. Så roligt, att du följer min blogg, Carina i hemsidan Malix. Det du och jag har gemensamt är intresset, att sprida kunskap om psykisk ohälsa, funktionsnedsättningar, sticka hål på fördomar. Det jag för min del funderar över är varför själen inte får nämnas i samband med Gud Skaparen. Han om någon begriper sig på hur en själ fungerar! Det är så OK med vetenskaplig forskning om psyke…

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: