Åsiktsfrihet

Än så länge har vi åsiktsfrihet i Sverige. En del har många åsikter. Andra har färre eller inga. Som sagt: År 2000 fick jag åsikter om teologi. Tidigare hade jag bara haft en enda i detta ämne, att teologi är läran om Gud. Efter år 2000 blev allt omtumlande på grund av utbildade och icke utbildade teologers strider om vem som tolkar rätt. Tolkningar och teologi kan inte vara samma sak.

Än så länge har vi rätt att ha bestämda uppfattningar i Sverige utan att vi skall tvingas in i den politiskt korrekta fåran. Offentliga personer måste tåla granskning. Enligt bibeln är det prästen, som man skall ta itu med först och främst. Det är hans uppgift att tolka skrifterna och förmedla ett begripligt budskap om Gud.

Nu är jag där igen! Jag har bestämda åsikter om mycket och en bestämd uppfattning om skillnaden på teologi och på egna livserfarenheter. Med det vill jag ha sagt, att jag inte tänker läsa Jonas Gardells senaste bok: ”Torka aldrig tårar utan handskar”
Däremot har jag sett de två senare avsnitten i serien i TV med samma namn. Det är ett stycke tragisk nutidshistoria.

Samme författares bok: ”Om Gud” är lögn och inget annat eller kalla det okunskap kanske om Gud. Så är jag mycket snäll. Blanda inte ihop personlig medkänsla i anledning av hans tidigare berättelser om grova sexuella övergrepp med hans undervisning i teologi!

Varje församling har rätt att hålla fast vid sin bibeltolkning än så länge. I den frikyrkoförsamling jag tillhör är bibeltolkningen, att dopet skall ske efter egen fri vilja och bekännelse. Är det diskriminering att säga ”nej” till medlemskap för en spädbarnsdöpt? Bör detta anmälas till Diskrimineringsombudsmannen? Kvinnan ifråga tror ju på sitt barndop och på Gud, Jesus och bibeln! Det är en bra fråga i dessa förvillade tider utan referensramar till summan av Gud ord.

Jag har hittat en länk till Seglora tankesmedja om diskriminering inom Frälsningsarmen. Jag har ingen som helst lust att länka till den tankesmedjan.
Det är fortfarande tillåtet i Sverige att tro på Gud som Skaparen och äktenskapet som ett föbund mellan man och kvinna.

Välsigna Jerusalem! Det är fortfarande platsen där försoningen blev fullbordad.

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

En tanke på “Åsiktsfrihet”

  1. Väsentligheter bör uppmärksammas. Annat ska förbigås. Brygubben har svårt skilja det ena från det andra. Stå ut med blandningen av seriöst och trams. Eller inte. Bloggen Brygubben skrivs av mig Martin Garlöv. Kommunikation och mediebruk är mitt yrke. Kristen är min livsåskådning. Alla ni som längs livsvägen hjälpt mig med förnuft och känsla har all rätt att ta åt sig äran av det som läsaren uppskattar. Dumheterna är helt mina egna.

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: