Till man och kvinna skapade han dem

Trosbekännelsen i Svenska Kyrkan börjar med tron på en Skapare.
”Vi tror på Gud Fader allsmäktig himmelens och jordens skapare.” Så det är inte prästers uppgift att argumentera för evolutionsläran. Det är bra att kunna vetenskapens utveckling men viktigare är att ha tillit till Gud och vem bibeln säger, att han är den han är.

Det finns många kristna kyrkors historia att läsa på om. Det finns mycket att lära av brytningarna i lärofrågor. Jag är inte klar ännu med min egen historia och måste vänta med att läsa om Pingströrelsens med uppsatsen:

”Kvinnans roll inom Pingströrelsen utifrån ett genuskontrakt”

För min egen personliga del har jag tagit skada av debatten, om en kvinna skall få bli präst eller inte. Det ser inte ut, som om den striden är över. Eller också är det bara bitterheten kvar bland vissa män, som tror på ett ämbete enbart för män. Vad är nu det för värde med alla dessa tomma kyrkor, som drar värme och kostnader men inte lyssnare? Ursäkta, att jag efterlyser poängen med alla spädbarnsdop också! Präster skall ha dopsamtal innan dopet och föräldrarna skall få veta innebörden. Sen skall de svara ”ja” till att vilja undervisa och fostra barnet i den kristna tron. Föräldrarna har största ansvaret inte bara för att barnet skall få ett namn eller flera. Så finns det barntimmar och konfirmationsundervisning…
Det är tvunget att tänka till nu, (poskvänner)!

Så nästan omärkligt försvann frikyrkornas begrepp med en högtid då tonåringarna avslutade en bibelskola. Vi vill vara som alla andra! Visst, vi kallar det för konfirmation utan att tala om vad det är vi konfirmerar! I Svenska Kyrkan konfirmeras det som hände i spädbarnsdopet att barnet blev upptaget i den kristna tron och en medlem i Svenska Kyrkan. Omärkligt nästan har frikyrkan tagit över ett begrepp utan att tänka igenom innebörden. Vart tog då den fria viljan vägen? Jo, flera blivande konfirmander vet, att då vid konfirmationen blir det mycket presenter. Vart tog förkunnelsen vägen om den fria viljan och behovet av omvändelse? Vart tog förkunnelsen vägen, att hela livet består av val och det nödvändiga i att hålla fast vid historiens Gud. För inte går det väl att hitta äldre text än om Abram från Ur skrivet på sten? Det är ju så, att den som inte kan tro på uppenbarelsen från Gud måste ha synliga bevis för allt.

Om någon undrar var jag får allt ifrån så följer jag BloggarDag. Där finns mer konflikter än bröd för själen. Så kan det vara i min Blogg också, om jag inte skärper mig. Sen har jag ”Den Inre Missionens historia” i fem band av E.J. Ekman och senare upplagan i två stora band reviderad av N.P. Ollén.
Det lär vara ett samfund det också att bara läsa bibeln och tro på det allmänna prästadömet. Fast det var mycket, mycket länge sen.

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

5 reaktioner till “Till man och kvinna skapade han dem”

    1. Det är bra med ditt stöd, Nillam. Det är faktiskt bra med olika bakgrund och intressant med olika synsätt. Lite intressant är det allt med kyrkohistoria. Bibeln är bäst!

  1. Nja, här håller jag väl inte riktigt med om allt, men jag hinner inte diskutera ämbetet och dopet här och nu. Jag vill dock passa på att varmt tacka för tidigare bloggposter. (Den Inre missionens historia är f.ö. skriven av E.J:Ekman).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: