Som en röd tråd

I mitt liv är det skillnad på bibellärare och teologer. Det borde inte vara det. Nu är det som det är. Sen år 2000 tappade jag förtroendet för teologer och håller fast vid bibellärarnas undervisning genom åren. Tills någon upprättar förtroendet för en teolog som yrke…
Skadan uppkom i och med att jag började ta in olika uppfattningar av de lärde. Det var spännande till att börja med. Sen blev det vemodigt. Detta hände mitt i en tjock doktorsavhandling angående teologernas bekymmer från år 1917 till år 1942. Hälften av boken sträckläste jag och var lycklig över igenkännandet och att jag fattade vad jag läste. Där mitt i efter 300 sidor kom sorgen. Jag visste inte, att de som undervisar i bibelns lära var osams. Tolkningar fanns inte som problem i min bibelläsning. (Gissar att jag hoppat över det mesta och letat fram mina egna ”russin”).

Å andra sidan hade jag varit lycklig så långt fram i tiden. Ingen kan undervisa längre än så. Jag hade undervisat både barn och vuxna men så hamrades orden in om kvinnans ställning. Undervisningen kom ute på nätet av manliga teologer. Jag får inte vara med om att undervisa från bibeln!
Så nu fortsätter jag att berätta om vad försoningen i Jesus Kristus betytt för mig – försoningen genom hans blod på korset – hela den undervisningen, som bör bort ur Svenska Kyrkans undervisning enligt flera teologer (min ironi).

Som jag uppfattat olika människors berättelser, så finns det grova övergrepp gjorda av andra på kroppen eller i själen eller i anden. Nyss sändes en dokumentär i SVT med rubriken.
”Våga minnas”
Det hade gått 25 år sen en ung tjej på 18 år blev våldtagen och som inte klarade av att bli av med upplevelsen.
Andra kan säga: ”Du måste lämna detta bakom dig!” Andra kan ha goda råd att ge. Skadan finns kvar och påverkar hela livet. Så berättade Ewa.

Jag för min del blev utsatt för en psykisk våldtäkt år 1956 inom sinnessjukvården. Jag fick 50 år på mig att försöka bli av med minnena.
”Du måste lämna detta bakom dig!”
Ja visst! Det kan andra säga. Men jag har hela filmen kvar i hjärnan.

Så finns det andlig våldtäkt. Det ena grova övergreppet går inte att jämföra det det andra. Skadorna är inte jämförbara. Påverkan är inte jämförbar för utomstående. Det var och är som att få in bakterier i blodomloppet. Vi lever inte med varandras blodomlopp! Vi lever inte med varandras sår även om omgivningen påverkas av skadorna.

Min personliga tröst och läkedom har jag fått genom bibeltexterna som detta

Jes 43:18-19
Tänk inte på vad förr har varit, bry er inte om vad fordom har skett.
Se, jag vill göra något nytt. Redan nu visar det sig – märker ni det inte? Ja, jag skall göra en väg i öknen, och strömmar i ödemarken,

Sen satte jag det på försättsbladet i nya bibeln med datum 5 dec. 1958
Visst löftet gäller Israel enligt bibeltolkning! Då gäller det bara att läsa vidare att löftena hur många de än är gäller var och en som tror.

Bit för bit vill jag berätta om blodets beskydd och betydelse i min bibelläsning. OK den skiljer sig från andras bibelläsning. Jag kommer att citera ur Jonas Gardells bok:
”Om Gud”

En bra bild förmedlad genom Sofia Camnerin

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

En tanke på “Som en röd tråd”

  1. Hela Pingsten – Teologiskt manifest typ (8 sidor). Mitt centrala budskap med den här bloggen. Det står i Bibeln om hur Pingsten – kyrkans födelsedag – kännetecknades dels av att många mirakler skedde så att folk insåg att budskapet om Jesus var sant, dels av att de kristna älskade varandra och sina fiender och hade allt gemensamt. Kyrkan i Sverige idag ser i regel inte ut som på pingsten, och när kristna vill återvända dit finns risken att man bara fokuserar på halva pingsten – antingen på tecken och under, eller på fred och rättvisa. Min vision är att kyrkan uppväcker hela pingsten så att den blir som Gud har tänkt och effektivt kan föra människor till tro på Jesus Kristus som ger evigt liv åt var och en som ber Honom om förlåtelse för sina synder.

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: