Omskärelse

OBS!
Idag den 22 juli 2014 byter jag namn på denna blogg. Den hette ”Tolkningar” innan.

Nu har det hänt igen, att jag lagt mig i det jag inte förstår. Det är minst sagt snopet. Då måste jag fråga min mentor, som är pensionerad sjuksköterska:

”Skriver jag så obegripligt, att det inte går att fatta?”

(Jag har ju en Blogg som heter ”Släktforskning”. Där försöker jag visa på skillnaden mellan att vara född inom ett äktenskap eller utanför. Ett barn kan aldrig bli oäkta! Ett barn född utanför ett äktenskap har också en far och släkt bakåt i tiden. Jesus är född av Gud och Guds son med Maria som mor.)

Av den frågan följde en intressant dialog eller ett litet chattande. Tidigare har det handlat om omskärelse inom sjukvårdens område. Det var när jag gjort bort mig i Stefan Swärds Blogg och sagt, att omskärelse inte är något att skämta om.

Det är natt men lika bra att reda ut begreppen. Om en konstnär gör en tårta i storformat på en svart kvinna och ber en kvinnlig minister skära upp första tårtbiten just på det mest känsliga stället, så är inte detta ett skämt! Absolut inte! Och ingen illustration till kvinnlig omskärelse.

Var behövs det då en tolkning? När skall vi visa respekt för dem som är annorlunda? Är det annorlunda att vara jude? Ja, fråga dem som är födda judar och kan sin historia.
Abraham var inte en jude men däremot farfarsfar till Juda en av Jakobs tolv söner. Abraham var stamfader till både Ismaels ”söner” och Isaks. Av de två grenarna utvecklades en lära som Paulus beskriver som att vara född efter köttet eller att vara född genom ande. Det innebär med mina ord uttryckt att Hagar var ung och kunde bli med barn med en gammal barnlös Abraham. Det kunde inte hustrun, som var 90 år och lika barnlös. Teologiskt tolkat är Isak född ”andligt” genom ett löfte av Gud. Både Ismael och Isak blev omskurna. Både de som tror och de som inte tror kan ha tecknet.
Mose skulle egentligen omskära sin son men försummade detta. När Herren nalkades honom med döden såg hans hustru Sippora till att sonen blev omskuren. Genom sonen kom hon in bakvägen i Israel. När judarna på Jesu tid inte hade någon andlig kunskap om Jesus i skrifterna kom undervisningen om en hjärtats omskärelse som behövdes och var bättre. Stenhjärtat behövdes bytas mot ett hjärta av kött och blod enligt profeten Hesekiel (11:19, 36:26).

Judar är omskurna men alla är inte troende på Herrens undervisning genom skrifterna. Israels folk började kallas judar allihop efter fångenskapen i Babylon. Paulus var av Benjamins stam. Präster skall vara av Levi stam. Jesus var av Juda stam. Abraham är stamfader åt alla tolv stammarna.

Kvinnlig omskärelse är och förblir tortyr och har inget med bibelns undervisning att göra.

Läs artikeln här som jag inte förstår

Stort tack till Sofia Lilly Jönsson som förmedlar Bloggar och länkar, som jag måste bita i. Kvinnliga biskopar och präster skall förkunna Guds ord lika väl som manliga präster borde hålla sig till helheten av hans undervisning. Ps 119:160
Som jag ser det och rekommenderar Fjärde väggen.

Här hämtade jag det jag inte förstår…

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

En tanke på “Omskärelse”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: