Själen och psyket

”Själen är i blodet”, står det någonstans i Gamla Testamentet. Sen går det tydligen att dra ur detta ur helheten av bibelns budskap och bygga upp en lära. Sen går det att debattera hur mycket som helst om rätt eller fel bibeltolkning. Längst ut på skalan finns ett rättshaveri.

Igår blev det medvetet bara en rubrik. Den som besökte min Blogg hade chans att associera själv utan styrning. Jag har fått ett råd, att hålla mig på min blogg. Varför? Vem kan hänga med i mina tusen tankar, som korsar min hjärna? Dessutom finns ju alldeles för många luckor i mitt prat eller i det jag skriver. Som om lyssnaren eller läsaren kunde veta vad jag tänker…

Nej, jag sympatiserar inte med Jehovas vittne och skulle aldrig klara en debatt mot dem. Det trodde jag bara i min enfald, när jag var ung. Å andra sidan skall den avkragade prästen Ulla Karlsson skriva en hel bok om sin uppfattning om läran i Svenska Kyrkan. Det gäller samma blod, som Jehovas vittne inte får ta emot. Ulla Karlsson vill inte förkunna Jesu Guds sons blod som renar från all synd. Det finns ju ingen synd kvar i Sverige eller någon skuld.

Min bok: ”Pat. är frisk och pigg för övrigt” har bara 63 sidor och det enda kapitlet, som handlar om blodet måste bort, om den skall kunna gå att sälja. Detta är intressant! Nu berör vi ytterligheterna i teori eller verklighet. Som ung sjuksköterskeelev blev jag alldeles fascinerad av undervisningen om blodet av doc. Thorvald Bjurö. Jag kan fortfarande hans undervisning om möjligheterna i blodet och vikten av blodomloppet. Hur kan en sådan undervisning bli obegriplig? För vem?

Jesus sa, att det är inte de friska som behöver läkare utan de sjuka. Jag vill ha hans läkedom till ande, själ och kropp.

En vänlig själ…
En orolig själ…
Åka in och ut på psyket…

Vad då? Själen och psyket är den samma fast språken är olika och associationerna leder år spretiga håll.

Dagens löfte i min privata samling är idag den 27 januari:

5 Mos 30:6
Herren, din Gud, skall omskära ditt och dina efterkommandes hjärtan, så att du älskar Herren, din Gud, av hela ditt hjärta och med hela din själ. Då kommer du att få leva.

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

En tanke på “Själen och psyket”

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: