Vilka juveler!

Vilka juveler! Det gäller Jakobs tolv söner. Det gäller inte att en medalj har en baksida. Det skall handla om en insida av Guds hjärta. Från hjärtat utgår livet. Enligt bibelns språkbruk börjar tankeverksamheten där oavsett vad vetenskapen kan bevisa om hjärnans funktion.

Så när 430 år hade gått av vistelsen och sen träldomen i Egypten för Jakobs söners stora släkt, så var det dags för organisering. Folkets överstepräst gick in i det allra heligaste en gång om året i deras flyttbara tempel, som kallades tabernakel. Det är inte lätt att gissa sig till hur översteprästens bröstsköld såg ut. (2 Mosebok kapitel 39) Det som är intressant är, att den hade tolv ädelstenar i fyra rader och tre i varje. Det intressanta är att de allra flesta ädelstenarna har hårdhetsgraden närmast diamant på skalan. Om jag tolkat en geolog rätt. Ädelstenar blir till i olika miljöer under olika omständigheter och press. Så är den ena inte lik den andra i färger eller skönhet. Slipade blir de unika. Två syskon är heller inte lika exakt. Syskon kan ha samma uppväktmiljö men ändå formas så olika. Jakob var far till tolv söner men de hade inte samma mor. (Syskonen Rebecka och Laban tjänade tydligen inte samme herre. Ingen kan tjäna både Gud och Mammon…Så blev det som det blev.)

Jakob som fick namnet Israel efter sin kamp med den okände var redan i förbund med Herren Gud sin faders Gud och sin farfars Gud. Herren förnyade förbundet med Jakobs tolv söners stora släkter. Här kommer alla olikheter in men Herrens förbund och löften är de samma. Och deras namn skulle vara inristade på olika ädelstenar och finnas närmast översteprästens hjärta till påminnelse inför Herren Gud.

Glöm oss inte vad du har lovat våra fäder!

En karneol, en topas och en smaragd i första raden men vi får inte veta vilken son i ordningen, som hade sitt namn på vilken ädelsten.
En karbunkel, en safir och kalsedon i andra raden men rubin står det i senaste bibelöversättningen i stället för karbunkel…här är tillfälle för studier…
Här är tillfälle för släktforskning och genforskning. (Är jag lik moster eller faster? Vem är jag?)
En hyacint, en agat och en ametist i tredje raden med var sitt namn på någon av Jakobs tolv söner…
En krysolit, en onyx och en jaspis i fjärde raden och tolv är ett förbundstal. Det är bra att upprepa de förbund Herren slöt i Gamla Testamentet med Noa, Abraham, Isak och Jakob. Herrens välsignelse gick genom Abraham till alla folk genom Jesus senare i tiden. Då är det fråga om Jesus som överstepräst inför Gud med oss närmast sitt hjärta.

Vilka juveler!
Det uttrycket har en negativ betydelse på några, som gjort bort sig. Eller hur? Är det inte så att vi också gjort bort oss precis som Jakobs söner gjorde en gång mot Josef älsklingssonen, drömmaren? 1 Mosebok kapitel 37

Bevara mig som din ögonsten!

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

%d bloggare gillar detta: