Josef

Det är vetenskapen, som styr den omöjliga bibeltron. Enligt vetenskapen är det omöjligt med en jungfrufödelse. Det ordet finns heller inte i bibeln, så allt faller ändå på sin orimlighet. Tur att jag hittat en kvinnlig präst på nätet som till och med vågar leka med orden. Hör här: storasysterivassen. Utan mellanslag. I ett enda ord. Får en präst skriva hur som helst och ha egna associationer eller beror det på att hon inte borde vara präst utan bara kvinna, syster, dotter och sen maka?

Det var en gång….så börjar ju alla sagor. Nu finns det en avhandling på nästan 600 sidor om myten om Jesus som inte fanns. En myt är en berättelse. I vår tids julgranslekar kan någon viska en berättelse till den som sitter bredvid. Han eller hon skall berätta vidare till nästa och nästa till nästa och så vidare. Till slut får alla lyssna på hur berättelsen ändrat sig under vägens berättande, lyssnande och berättande. Så fick det inte gå till under lagens tid eller ens före. Inget fick ändras på av en uppenbarelse från Gud.

Det var en gång en farao, som glömde av berättelsen om Josef och hans bröder. Han var historielös och blev rädd för att Josefs släktingar blev för många och sen kanske för starka. Så han höll dem i grymt slaveri och gav den tidens barnmorskor i uppdrag, att se till att gossebarnen inte skulle överleva. De hade order att döda dem men flickor fick leva. 2 Mose kapitel 1 och 2. Det blev värre än så.  Alla nyfödda gossebarn skulle kastas i floden  Nilen.

Där börjar ”den omöjliga bibeltron” i två föräldrar, som vågade trotsa order. De gömde sitt gossebarn i tre månader. Sen vågade de inte längre och tog till räddningsplanen nummer två och gjorde en korg av papyrus och strök på jordbeck och tjära. Sen la de barnet i den och sköt ut i vassen i Nilen. Här fortsätter den omöjliga tron. Storasyster fick i uppdrag att stå och se på hur det skulle gå för lillebror. Undrar just om föräldrarnas rädsla smittat av sig på henne? Fick Miriam bara den uppgiften att stå och se på hur det skulle gå? Kan föräldrar fordra att barn skall tro, att det skall sluta bra?

Julspelen i många kyrkor är över med dockan, som skall föreställa Jesusbarnet. Nu heter han Josef, som bara skall stå där på avstånd och se på. Stackars Josef!  Skulle han inte få någon bättre uppgift än att vara ifrågasatt och utskämd inför alla! Vems var barnet mer än Marias?

Plötsligt har dagarna gått och Josef får en ny uppenbarelse att ta barnet och dess moder och fly till Egypten. Han skulle passa barnet! Han fick en orimlig tro dessutom på sin uppgift precis som Miriam fick en gång.

Satan kommer inte åt barnet från himlen! Det är en möjlig bibeltro. En Frälsare är född åt oss i Davids stad.

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

En tanke på “Josef”

  1. Ja, vetenskap kan aldrig förklara Gud eller tron, lika lite som andliga ting lämpar sig till att förklara vetenskapliga ting. Att närma sig det andliga genom andlighet och vetenskapen genom vetenskap är den enda möjligheten och de två behöver inte stå i en absolut motsats till varandra som majoriteten tycks tro. Vetenskapen har kunnat visa på hur fantastiskt Guds skapelse är men inte kunnat förklara den eller svara på frågan VARFÖR. Jag behöver inte veta HUR eller VARFÖR även om jag naturligtvis undrar. Tids nog får jag veta svaren på alla mina frågor av Herren själv. Idag har jag bara fått en glimt av Guds kreativitet och allsmäktighet och den får mig att vilja ha mer.

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: