Jakobs Gud

Abrahams barnbarn Jakob gjorde bort sig totalt i sin syskonavundsjuka. Trots att Jakob sett ut som om han skulle bli den förstfödde av tvillingarna, så kom Esau först ut till världen och blev därmed den som skulle få förstfödslorätten.
 
En dag när Isak var så gammal och skumögd och inte hade långt kvar att leva, så lurade Jakob till sig faderns välsignelse. Sen var det klippt. Sen kom heta känslor i svall och Rebecka Esau och Jakobs mor måste skydda livet på Jakob och be honm fly långt, långt bort. Jakob måste bli onåbar för Esaus hat och mordtankar. Familjeidyllen var förstörd.
 
Och det blev mörkt och det blev natt i Jakobs liv. Hans kudde blev en sten men drömmen blev skön. (Det är dags att se efter hur det står. Det är noga med kontexten och det är länge, länge sedan tiden i söndagsskolan och planschen med Jakobs stege….. 1 Mos kap 28)
 
Det är inte så att jag inte är påläst. När Bibelkomissionens översättningen kom av Tre Bibelböcker år 1991, så var stegen borttagen. De hade satt dit en trappa istället. Motiveringen var att vissa tempel i Babylon hade en trappa överst, som symboliserade förbindelsen mellan himmel och jord. Lite väl långsökt.
 
I Svenska Folkbibeln (1998) är stegen kvar och noten har en hänvisning till Nya Testamentet Joh 1:51. I den texten runt omkring kan man se, att Jesus var en profet och visste vem Natanael var, innan de hade mött varandra ens. Efter det kunde Natanael säga, att Jesus är Guds son. Jesus blev inte svaret skyldig. De skulle få se mer än så. De skulle få se himlen öppen och Guds änglar stiga upp och ner över Människosonen.
 
Kan det förkunnas tydligare än detta att texterna i Nya Testamentet hör ihop med texterna i Gamla Testamentet? Kan det förkunnas tydligare än detta, att Jesus är förbindelsen mellan himmel och jord? HERREN presenterade sig för Jakob med orden:
"Jag är HERREN, din fader Abrahams Gud och Isaks Gud. Det land där du ligger skall jag ge åt dig och dina efterkommande." Jesus presenterade himmelriket åt alla håll. Han var och är dess centrum.
 
Detta är skrivet med anledning av Jonas Gardells bok "Om Gud" och det första programmet den 2 mars 2010  "Åh, Herregud" SVT 1.
 
Jesus kom ner från himlens härlighet och presenterade vem Gud är genom sitt liv och sin död och sin uppståndelse. Jesus längtade tillbaka till den härlighet, som han hade hos fadern innan.  I Gamla Testamentet finns far och son förhållandet förebildat mer än en gång.
 
Allt hör ihop med allt.
 

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: