Israels Gud

Var fanns Gud, när Jakob blev så grundligt lurad av Laban en natt? Var fanns Gud, när den unga kvinnan med ett barn fick canser? Var fanns Gud igår kväll i Jonas Gardells TV-program? Rubriken är samma som många missbrukar Herrens namn. Enligt mig missbrukades också landet till denna TV-inspelning för inte var det på Sinai berg, som Jonas Gardell spelade upp sin inställning till Abrahams Gud, Isaks Gud, Jakobs Gud och Israels Gud?
 
När allt var över en påsk i Jerusalem för snart 2000 år sen och Jesu lärjungar var förlamade, håglösa och desillutionerade, då kom en främling och vandrade bredvid två av dem. I en bibeltext står det att de lämnade Jerusalem och gick mot Emmaus en promenad på c:a 11 kilometer. Den som är nedtyngd och chockad går inte fort med någon spänst. Främlingen frågade vad de pratade med varandra om och undrade varför de såg så nedtyngda ut. Ja, det var de, som kallade honom en främling. Det var de, som satte den diagnosen, för han visste tydligen inget om vad som skett i Jerusalem under påsken – Jerusalem dit alla gick under en så stor högtid.
 
Det är viktigt med kontexten. (Lukas kap 24:13-32)
Jag fattar detta mer och mer. De två lärjungarna fattade ingenting och inte heller de andra, som varit lärjungar till Jesus. Men här började en utläggning av texterna från Moseböckerna, genom profeternas böcker och genom de övriga skrifterna att allt som skett i Jerusalem under påsken måste ske från de grymma slagen till döden på korset vid sidan av två förbrytare.
 
Innan denne främling började sin utläggning, så  lät han de två berätta vad de sett och vad som hänt deras Mästare och hur de hade trott…..
"Vi trodde, att han var den som skulle komma……"  Han var en stor psykolog. Först fick de berätta allt och han lyssnade.
 
Ja, så var det. De hade trott så mycket men allt hade slagits i spillror. Och nu var allt över. Trodde de.
 
Det var sen det började med deras lyssnande. Det var sen bitarna föll på plats och livet satte igång på nytt. Deras Jesus hade varit tvungen att dö precis som skrifterna säger. Men graven kunde inte behålla Guds smorde Messias – Lammet som blev slaktat för världens synder.
Så blev han deras Jesus Guds smorde (=Kristus). Deras Jesus levde enligt skrifterna och han lever fortfarande enligt skrifterna och kan hjälpa oss som frestas.
 
Det är noga med kontexten vad som står skrivet runtomkring – vad som är sammanvävt.
Hånet mot Israels Gud kommer att fortsätta tills Jesus sätter ner sina fötter på oljeberget igen. Innan dess finns chansen att lyssna på Herrens tal.

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

3 reaktioner till “Israels Gud”

  1. Tack även för denna fantastiska predikan. Gunnel jag gillar skarpt ditt genuina, mångobottnade och starkt personliga sätt att förmedla Guds ord till oss andra.

    1. 🙂 jag menar mångbottnade (tryckfelsnisse dvs tagenteran blandades ihop :))

      1. Ja, det är viktigt att inse, att allt som behöver göras för vår räddning redan är gjort och finns beskrivet i bibeltexterna. Han är A och O från början till slutet i alfabetet, från början i Skapelsen och den som återupprättar allt till slut.

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: