Summan av delarna

En gång för länge, länge sen kände jag en man, som var utbildad ingenjör och mycket intresserad av bilar. Han köpte en några år gammal bil och sen fortsatte han att köra sin gamla.
En dag ville han visa mig sitt stora arbete med hur han plockat isär den nästan nya bilmotorn i små delar och märkt upp alla minutiöst. När jag vill kan jag se de långa hyllorna på väggen i hans verkstad med alla små delar till en bilmotor. Vid varje del fanns ett litet papper med beskrivning eller namn.
 
Många år senare gick jag vägen förbi hans trädgård. Där stod ett chassi med sönderslagna rutor. Genom golvet hade ett skott från hacktornhäcken tagit sig igenom och ut genom bildörrens tomma ruta. Det var maj månad och blommade. Han hade aldrig fått ihop delarna igen. Det var bara att konstatera.
 
Idag är tekniken så otroligt mer utvecklad och vår kunskap. Det går att med ett "klick" på ett tagentbord att komma ut via rymden och in i andras verkstäder för att se vilket stort arbete, som utförs med demontering och analysering. Jag kan se framför mig de långa hyllorna med smådelar noggrant märkta med uppgifter var de är hämtade ur sitt sammanhang.
 
Jag tänker på bibeln. Den har blivit demonterad ibland i väldigt många smådelar, som är uppmärkta med namn och beskrivning. Så ligger verserna där på långa hyllor prydligt.  Vem vill komma och se det stora arbetet?
 
Vad har hänt under dessa 10 år, som gått sen år 2000, då vi fick två nya bibelöversättningar?  Vad är det jag ser i en ägares trädgård annat än ett sönderrostat chassi med sönderslagna rutor bildligt talat? Det var så intressant att plocka isär bibeln. Det var så viktigt, att få lära analysering. Det ingick i den långa utbildningen att vara kritisk.
 
Sen gick det inte att få ihop delarna igen. Det finns inget längre att beundra. Det finns inget att vara stolt över.
 
"Summan av ditt (Guds) ord är sanning, dina rättfärdiga domslut är eviga."  Psaltaren 119:160
 
När jag var barn fick jag och de andra barnen i söndagsskolan minnesverser. Den ena var:
"Ditt ord är mina fötters lykta och ett ljus på min stig."  Den versen finns i samma psaltarpsalm. Skulle jag vara så dum, att jag monterade ner lyktan för att få se om den kan ha ett ljus inom sig?
 
(Detta är skrivet sen jag sett länken till Svenska Kyrkans Hemsida och läst deras rekommendation av böcker, som strider mot bibelns lära.)
 

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

4 reaktioner till “Summan av delarna”

  1. Rose-Marie Harrysson skrev: Väldigt klokt och bra bildspråk. Och varför ska en del försöka "plocka isär" Bibelns ord ? I Kor 3:19-20 står något som vi kanske bör begrunda: Ty den här världens visdom är dårskap inför Gud. Det står skrivet: Han fångar de visa i deras slughet och vidare….: Herren känner de visas tankar och vet att de är tomma.Tänkvärt eller hur ? / Rose-Marie1 minut sedan | Ta bort

  2. Men genom det rostiga chassit växte alltså hagtornet. Livet segrar! :-)/Lars

  3. Lars, det var så vackert, att jag inte kunde låta bli att fotografera.

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: