De sju lammen

Det är väldigt lätt att reta mig eller provocera med ett finare ord. I doktorsavhandlingen om attitydförändringen till bibeln sen NT 81 kom ut, så kan man läsa en ung persons uppfattning av debatter, att det är roligt att reta kristna, för vi blir så arga.
Avhandlingen heter: "Bibeln på mina egna villkor – En studie av medierade kontakter med särskilt avseende på ungdomar och Internet"
Anders Sjöborg har gjort studien fram till år 2005.
 
Dom första åren i kristna debatter, var jag kroniskt arg och fattade inte hur tacksamt det var att säga emot mig. Ett av resultaten blev, att jag for till synagogan och bad att få köpa deras "bibel" – det vill säga gamla testamentets texter på hebreiska på högersidan och svensk översättning på vänster sida. Jag hade påstått, att innehållet var det samma. Någon hebreiska kan jag inte förstås.
 
En annan provokation för mig var detta, att bibeln måste omtolkas för vår tids människor. En av teologerna i Tyskland var Rudolf Bultmann, som menat att storstadsbor inte fattar bildspråket. Här sitter jag och är från landet och har sett många, många lamm rusa fram och tillbaka i en inhägnad. För min del behöver inte bibeln tolkas om eller ens städas.
 
Jag hann bara läsa några kapitel i min nya bok bakifrån. Vid kapitel 21 hajade jag till och fick syn på lammen. Jag blev alldeles salig för dessa sju lamm skulle stå still, där Abraham ställt dom och vara ett vittnesbörd till en uppgörelse mellan Abraham och Abimelek. Jag har inte sett sju lamm stå still. Här gällde det att tro!
Det var Abraham, som grävt källan men herdarna hade grälat om den. Det är märkligt var denna berättelse är placerad. Det är märkligt, att det står så mycket i bibeln, som upprepas och håller att tro på från början till slutet. Alltså om det omöjligas Gud på grund av löften.
 
Jesu påstod, att Abraham sett Jesu dag. Jesus presenterade sig som livets vatten för den samariska kvinnan vid Jakobs brunn vid ett annat tillfälle.
Och som sagt Lammet, som ser ut att ha varit slaktat i Uppenbarelseboken är synonymt med herden, som gav sitt liv för fåren. Mer koncentrerat än så kan väl ingen text skrivas.
 
"Ty Lammet som står mitt för tronen
skall vara deras herde
och föra dem till livets vattenkällor,
`och Gud skall torka av alla tårar från deras ögon.` "
 
Joh. Upp. 7:17
 

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: