Kyrkans budskap

I min hembygds kyrka, som lär vara från 1200-talet finns det ingen bild på någon krigsgud från Gamla Testamentet. Högst upp på altaret finns däremot ett lamm med en segerfana.
I min hembygds kyrka har jag varit med i en barnkör och senare blivit konfirmerad. Där finns mina föräldrars gravplats på kyrkogården. En dag fick jag ett intresse för min hembygd och vilka som levt och verkat där före mina föräldrar.
Jag fick gåshud, när jag stod på ett biblioteket i Göteborg och letade efter Gunnar Wennerberg och såg namnet Lärkebo på gården, där han var född. Plötsligt var jag hemma men ändå inte hemma. Plötsligt hörde jag ihop med sockenbor, som levt förr.
Den som besöker en adventsgudstjänst i en kyrka med solist, kör och orkester kan få lyssna till:
”Gören portarna höga och dörrarna vida
att ärones konung, att ärones konung
må draga därin, må draga därin….”
Det var Gunnar Wennerberg junior, som tonsatte psaltarpsalmen 24. På hans farfar och farfarsfars gravsten fanns Kristus på korset uthugget i den liggande stenen och i varje hörn symbolerna för de fyra evangelisterna – symboler hämtade från Danielsboken och Hesekiel. Symbolerna har vittrat sönder så småningom men finns att läsa om i en bok om Gunnar Wennerberg junior.
”Vem är denne ärones konung stark och mäktig?”
Ja, det är inte den krigsgud, som Jonas Gardell beskriver i sin bok ”Om Gud”. Det jag fick lära mig i min barndoms söndagsskola var att herdepojken David vägrade att ta på sig en krigsutrustning, när han mötte filisteernas gud representerad av Goljat.
Det jag fått lära mig är, att Lammet och herden är synonyma i bibelns berättelser. Det jag fått lära mig är, att bibelns berättelser hör ihop från början till slut.
Konstigt att det är tillåtet i sagor med så mycket kamp mellan det onda och det goda – så mycket grymheter beskrivna för barn! Tänk, till exempel på sagan om Rödluvan och vargen. Var det inte så att jägaren skar upp magen på vargen och räddade rödluvan? Var finns alla djuraktivister och vargvänner?
Bibeln berättar från början till slut om kampen mellan liv och död och använder krigstermer, nakna beskrivningar om kriget mellan Herren som ende guden mot andra folks gudar. Det är nakna beskrivningar av seger eller nederlag. Det är grymma berättelser många gånger.
Se Guds lamm som tar bort världen synd! Lammet segrar när det lider. Lammet har segrat en gång för alla oavsett vad Jonas Gardell och andra skriver och förkunnar om en grym krigsgud i Gamla Testamentet..
Om Jesus inte är Guds son, så har kyrkan ingen funktion. Då finns det inget evangelium att förkunna – ingen segerherre.
(Skrivet med hänvisning till Majas bibelblogg och frågan vem som gör en gudstjänst och var folket finns.)

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

4 reaktioner till “Kyrkans budskap”

  1. Det är märkligt, att det ingen kommentar kommer angående mina ”käpphästar”! Se Fjärde väggen. Jonas Gardells bok ”Om Gud” blev såld i flera hundra tusen exemplar men ingen vill vara med om ett bibelstudie där skrift får förklara skrift och att det klara gäller före de svårtolkade orden. I hans bok går det att hänvisa de gammaltestamentliga texterna till Jesus överallt i Nya Testamentet. Om man vill!

    ”Svenska folket behöver Gud” som sagt. En Gud som är helt enig både i Jesus och i den helige Ande.

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: