Det obegripliga

Det är möjligt att Svenska Kyrkan i Köpenhamn består av troende medlemmar. Svenska Kyrkan i Sverige gör det inte. Därför är jag så kritisk. Än har vi åsiktsfrihet i Sverige, trots att vi borde se allas lika värde. Det ser inte jag. Narkomaner har inte samma värde som andra. De utförsäkrade från vårt svenska trygghetssystem Försäkringskassan har inte lika värde, som de som får vara friska.

Vad har detta med Svenska Kyrkan att göra? Jo, kyrkan har Guds ord som grund för sin tro från början. Sen dess tolkas texterna mer bitvis än som helhet. Kvar är Guds trofasthet. Han håller det han lovat. Han lovade en Frälsare och det fick vi. Han vill, att alla skall komma till kunskap om vägen till frälsning men alla vill inte.

Så finns det en text (Matt. 25:1-13), som handlar om tio jungfrur, som gick ut för att möta brudgummen. Det var en gammal sed på den tid, då Jesus tog denna liknelse för dem som ville höra på. Frågan till honom var ju när han tänkte komma tillbaka som Messias. Lärjungarna hade fått veta, att han tänkte lämna dem och gå tillbaka dit han kom från – det vill säga till fadern.

Där är den orimliga tron. Fariseerna och de skriftlärde kunde inte tro, att Jesus är Guds son. Där är den orimliga tron att bli född en gång och sen tro och bli född en gång till. Precis då händer ett under enligt evangelisten Johannes. (Joh kap 1:12-13). Den som tror att Jesus är Guds son får makt att bli ett Guds barn. Bibeln säger, att detta under sker genom en människas tro på Jesus som Guds son – inte genom dopet. Dopet behöver vi inte gräla om. Politiker skall i vart fall inte lägga sig i Svenska Kyrkans arbete. Svenska Kyrkan är skild från Staten. I Danmark har det varit en fri folkkyrka länge. Den dagen en präst ville vara präst utan att kunna tro på Gud, så blev det ett stort rabalder. I Sverige reagerar ingen över präster och biskopar, som inte tror på Bibeln.

Kvar står en liknelse om hur det skall bli i den sista tiden. Tio står för fullhet och tio jungfrur gick ut för att möta brudgummen. Han dröjde så alla tio somnade. Det var natt. Det hade alla haft med sina lampor och olja i dem (Ditt ord är mina fötters lykta och ett ljus på min stig”  Ps 119:160). De hade också olja i sina kärl. Allesammans. (Andra bibeltexter visar på människan som ett kärl och Paulus skriver om en skatt i lerkärl – det vill säga Kristus i oss.) Olja står i bibeln för den helige Anden.

Jag erkänner, att olika bibelöversättningar rör till det för mig. Nu vet jag, att bibelöversättare har synonymer att välja bland och att översätta är svårt. I Bibel 2000 står det ”fackla” där det stod ”kärl” i 1917 års översättning. Svenska Folkbibeln har kvar ordet ”jungfrur” där Bibel 2000 översätter ”unga flickor”. Jesu tal om den yttersta tiden finns att läsa i Matteus kap. 24 – 25.

Tio står för fullhet och brudtärnorna för församlingen. Det var natt och brudgummen dröjde. Alla somnade. Så kom anropet, att brudgummen kommer. Hur kan Gud vara så grym att de fem, som inte hade tillräckligt med olja i sina lampor inte hann gå och köpa mer och kom försent sen? Dörren var stängd.

Som jag ser det finns det gott om biblar i hem och kyrkor. I Guds ord (bibeln) finns den helige Anden. En dag är det försent att bli fylld av helig Ande. En dag är det för sent att be troende om att få dela den skatt de bär på inombords.

Obegripligt. De som inte vill fatta kommer inte att fatta enklaste undervisning. En givare behöver en mottagare. Gud är alla goda gåvors givare.

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

En tanke på “Det obegripliga”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: