Mod att leda – men vart?

Natten har gått över i morgon. Tidig morgon är min tid. Tankarna har inte slutat att snurra om detta globala ledarskap. Varför skall det hämtas en verktygslåda från Chicago? Är det där Rick Warren verkar?

Så jag plockade ner ”Den inre missionens historia – Från början af 18:e årh. till nuvarande tid” af  E.J. Ekman. Jag har upplagan inbunden i gult och sen fick jag den första utgåvan i blått från år 1896. Den gula upplagan kom år 1921 och är reviderad av N.P. Ollén.

I den guldgruvan hade jag tänkt att hitta den gamla tanten i Ockelbo, som brukade sitta på första bänk i kyrkan och lyssna på predikande präster. Om någon var ny, så blev han hembjuden till henne och hon gick igenom hans predikan och förhörde sig om hans förståelse av bibeltexten. Fattade han vad Paulus menade? Fattade han vad han själv sagt? Fritt ur minnet var den nye prästen Erik Jakob Ekman, som fått den teologiska utbildningen i Uppsala och den andliga förståelsen av texterna hos den gamla tanten.

Hon hade mod att leda! En dag kommer jag att hitta berättelsen igen om henne. Till dess läser jag igen om herrnhutarna, som hänvisade till Jesu Guds sons blod.

”För oss utgivet” – ”För dig utgivet”. De hade mod att leda till källan.

Ja, det finns obegripliga sånger också utan förförståelse – sånger till Lambsens lof. Obegripliga utan referensram.

P.S. I Oskar Ternings bok: ”Man i hård vind – En bok om E.J. Ekman” berättar författaren om en grupp läsare i Ockelbo pastorat i Åmots finnbygd, där Ekman blev kapellpredikant. Där var ”Kersti-Moster”, som inte kunde vänta ens till inträdespredikan på söndagen utan gick till prästgården för att förhöra nye prästen ”om han levde med Gud”. På söndagen satt hon framför predikstolen och Ekman berättade, att hennes ansikte var som en barometer som visade fint väder eller åska och storm.

Så kom måndagen då han skulle få ”Kersti-Mosters” omdöme om predikan, ”som i det stora hela var rätt god”. Sen följde genomgången och till sist ville hon bara säga, att han skulle lägga av sin ”lärda apparat” och bli en ”riktig bibelläsare”. Ja, det var nog en ängslig vandring upp till hennes stuga den första måndagen. Det skulle blir fler genomgångar av hans predikningar. D.S.

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: