Reningsvatten

Det har kärvat till sig för mig i bloggandet. Hur skall jag fortsätta? Vem vill läsa? Ja, så frågade jag privat en nyfunnen vän från den 17 oktober i Göteborg om feedback på den senaste som heter: ”Våga minnas”. Det blev samma omdöme som andra har, att jag pratar om allt på en gång. Så nu blir det ett citat från bibelläsningen via Facebook: ”Anta utmaningen”. Självklart att mina associationer skenar åt olika håll. Kanske att det kan stanna vid en ny rekommendation av bibeln och några fina minnen ”hemifrån”?

I så fall blir det en fortsättning på reningsvattnet beskrivet i Nya Testamentet…

En av medlemmarna Maria Tingdahl har kommit till 4 Mosebok kapitel 19 och tillåter mig citera hennes inlägg:

”#Pärm-till-pärm: Läste idag bl.a 4 Mos 19, där det står om reningsvattnet som användes. En ko brändes till aska, varpå askan skulle användas till att göra reningsvatten. Jag har läst detta innan, men idag slog det mig vad man får när man blandar vatten och aska… (4 Mos 19:9) De kokade tvål. Eller lut i alla fall. Användes så sent som under andra världskriget när tvålen var slut. Det skulle användas vid lite alla möjliga reningar, bl.a när någon dött i deras tält, både till tvätt av personer och egendom (tält). Jag förstår inte riktigt meningen med de olika antalet dagar. Men jag förstår en anledning till varför Israels folk varit huvud och inte svans. Herren lär dem sanitet (utan att blanda in krångliga beskrivningar om mikroorganismer – i det läget i alla fall).

Recept på lut:

http://www.korps.se/utskick/e0911.pdf” Slut citat

En kommentar av Ulf Johansson som det också är OK att citera: ”Aska är en märklig produkt ur elden som är ren och med högt PH medan röken och sotet
är smutsigt surt och väldigt lågt .PH”

Koka lut139

Några bilder från Åsaka-Björke Hembygdsdag för ett par skolklasser från Norra Björke.

Elisabeth och Erland kokar lut för att visa skolbarnen hur det gick till förr.

Sen får barnen se luten färdig i en flaska. Evie kan börja tvätta och barnen går vidare…

Tvätta140

Färdig lut141

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

3 reaktioner till “Reningsvatten”

 1. Ja, absolut, de 72 som valdes ut till att hjälpa Mose med de där detaljlagarna som bara gäller judar, gjorde ett förvånansvärt gott jobb, inspirerade av den Heliga Ande. Ett gudsbevis så gott som något!

  Jag vet att många då invänder ”men lagarna om våldtäktsoffer som måste gifta sig med förövaren då? Och lagar om att man får slå ihjäl sina slavar om de dör långsamt? ” de 72 var inte perfekta så klart- men Gud är det! Och utan gudomlig ledning hade saker som jubelår och asylstäder aldrig blivit nedtecknade, det är jag övertygad om.

  Jesus talar om att det finns en del ogräs i den goda sådden (ordet) det betyder inte att man kan avfärda det. Inte ens lagarna om renhet som du visar här så fint. Judarna har dessutom förvaltat ordet väl. De slutade med slavar före andra, de slutade med månggifte före andra och det var en man med judisk bakgrund, Ignasz Semmelweiss, som införde modern hygien i sjukvården och räddade livet på mödrar som annars dött i barnsängsfeber pga äckliga rutiner på sjukhus: https://sv.wikipedia.org/wiki/Ignaz_Semmelweis

  1. Tänk, om vi tillsammans kunde väcka intresse för summan av Guds ord! Hur börjar vi om på nytt igen och får respekt för urtidens Gud? Nu gällde det reningsmedel för hygien under 40 år i öknen.
   Sen gäller det att gå genom eklut. Vad innebär det? Eller vad menas med att gå genom eld och vatten utan att bli skadad?
   Vad är en metafor?

   1. Ja, vad är metaforiskt och allegoriskt? Jag tror det mesta i Bibeln bara beskriver saker prick som det var men att det idag naturligtvis angår oss på ett allegoriskt plan bl.a. ”Svåra” berättelser har alltid fascinerat mig mest liksom de ”tråkiga” släkttavlorna. Jag tror inte vi kan använda Domarboken 19 som instruktionsbok, däremot tvivlar jag inte en sekund på att detta har hänt. Ps 137 är inte heller en handlingsplan utan en förtvivlad bön som lär oss att Gud tål att höra allt.

    Ja, jag önskar också att ”summan av ditt ord är sanning” ska bli en sanning. Svårt men ”med Gud och hans vänskap hans Ande och ord , samt syskons gemenskap” borde det vara möjligt=)

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: