Agenda

Vad håller du på med egentligen?
Frågan ställer jag mig själv gång på gång men mycket värre än så. Inom mig ljuder det ofta:
”Är jag riktigt klok?”
Den frågan har jag fått leva med sen traumat hände.

Så läste jag i TTELA i slutet av augusti om Fånarna på Restad, att det var ju 25 år sen nedläggningen och vi måste gå vidare. Jaha! Där sitter jag framför TV:n och hör något liknande men bara om 20 år. 20 år är mindre än 25 år. Vad var det då som hände för 25 år sen, som vi skall glömma? Jo, runt de åren blev nästan alla fria, som hade varit inlåsta under långa tider på mentalsjukhus. Det var den stora psykiatrireformen. Det är en stor reform beroende på hur den drabbat de inblandade. Var de beslutsfattare eller hade inget att säga till om? Det var avgörande för resultatet.

Frihet vill väl alla ha! Frihet skulle han vilja ha, som varit oskyldigt dömd och avtjänat 20 år inom rättspsykiatrisk klinik. 20 år är en lång tid och plötsligt undrade jag över min egen likgiltighet i gårdagens Agenda. Hur många gånger har vi inte sett hans ansikte och fått följa olika vallningar med polis och personal från rättspsykiatrin?

”Är jag riktigt klok?”
Frågan försvann plötsligt och självkritiken. Det var ju bara tre månader, som jag var inlåst och upplevde all frustration och ilska över behandlingen. Det är inte bara 25 år sen och jag måste gå vidare! Annars är jag neurotisk! Det är över 50 år sen och nu vill jag handla!

Jojo. Som om min lilla futtiga berättelse om tre månader inlåst på Restad Sjukhus skulle behövas? Sture Bergwall har varit inlåst 20 år utan rättslig prövning! Och jag har tittat på nästan likgiltig! Hur har han överlevt?

Nu sökte jag på Google. Nu har jag fattat nytt mod och min ambivalens är lite mindre. Jag skall fortsätta att berätta om skillnaden mellan fångenskap och frihet! Idag skall jag ge bibelhänvisning dessutom till skillnaden mellan att vara född genom köttsligt begär eller genom anden. Ett barn kan aldrig vara oäkta men ett barn kan vara fött utanför äktenskapet. Det är fråga om juridik. Det är fråga om offentlighet. Det är fråga om förbund enligt bibelns beskrivning dessa förkortningar oä i kyrkoböckerna. Termerna är hämtade från bibelns beskrivningar om äkta säng, gissar jag.

Bibelns beskrivning är tydligare än så. Den handlar om att vara född till frihet eller att stanna i träldom.

2 Mosebok
Johannes evangelium kapitel 1 och vers 11 – 14
Galaterbrevet kapitel 4 vers 22 – 24

Parentes – Nils Gabrielsson och Kristian Gidlund

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

%d bloggare gillar detta: