Ingångslönen

En gång om dagen minst brukar jag göra bort mig. Det måste jag bjuda på annars blir livet odrägligt för mig med skamkänslor. Så har jag blandat ihop namn på unga släktingar, som jag inte sett och deras examina. Som sagt: ”Det kom mig osökt att tänka på…”

Just det. Syster M och syster E och syster S. Syster J har jag skrivit lite om tidigare. Alla var olika men alla hade finaste utbildningen i Stockholm till sjuksköterska. Det kunde man se på huvudbonaden och broschen. Det kändes i luften vilken sjuksköterskeskola, som var högst i rang på den tiden. Så är det inte nu och inget att komma med till en ”boråsare”. Den skolan är bäst…

En dag år 1954 klädde vi ut en liten flicka bland patienterna i hela munderingen med en sprutkolv utan spets i handen. Och vips stod syster M där utanför avdelningen och går till min historia. Ja, jag har ett bildbevis från det året och den tiden.

Så läser jag i Göteborgs-Posten om krisen inom sjukvården och alldeles särskilt över sommaren. Det går inte att få tag på sjuksköterskor som vikarier över semestrarna. Det är inte det, att det inte finns sjuksköterskor. Det är bara det med ingångslönen. Känn på det ordet! Den är för liten. Sen finns det politiker, som inte vet, att det finns gamla och svårt sjuka människor och har makt att stryka en hel avdelning på en gång och låta all personal gå någon annanstans. Vi har inte råd! Det finns inga pengar!

Dom finns någon annanstans. Och jag har bara kvar min associationer till baksidan. Ja, jag är i Stockholm i tankarna och blandade ihop namnen på de unga och deras broscher i vilken sjuksköterskeskola de fått sin utbildning. Jag är kvar i mitt förflutna och baksidan av broschen där det står ingraverat:

”Det är trohet Herre dina ögon söka”

Så hamnar jag i Stockholm igen i mina associationer i storasysterivassens blogg om en söndags föreslagna bibeltext: Kallelse till Gud rike
Det var spännande värre för en äldre, erfaren bibelläsare visste att rubriken för texterna hade ändrats. Det hade blivit en nästan omärklig förskjutning från Guds betydelse till mitt jag och min betydelse.
Det är möjligt, att jag rör till det igen. Men det får jag bjuda på. Alla är i vart fall kallade till tjänst i Guds rike. Ingångslönen är generöst tilltagen om man ger en behövande ett glas vatten till exempel.

gsbroschBroschen

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

%d bloggare gillar detta: