Utgallrad

Det händer med jämna mellanrum, att det finns böcker att köpa billigt på biblioteket, som är utgallrade. Ibland är det en stor utgallring. Annars kan det vara från en mindre bokhylla permanent. Det finns statistik på hur många gånger en bok är utlånad. Den kan vara lite sönderläst eller inte läst alls. Det är tvunget att gallra eftersom det kommer nya böcker ständigt.

Så var det en utgallring av böcker i Smyrnakyrkan en gång och jag fick syn på en mycket värdefull bok för mig. Den heter ”Dagbräckning i Kongo”. Det är inte Pingströrelsens missionshistoria utan Svenska Missionsförbundets.
Tio kronor och ett stort fynd för mig. Vem kan hitta en så värdefull present till en barndomsvän för tio kronor? Frakten blev förstås det femdubbla men vad gjorde det? Den finns redan i min egen bokhylla men jag äger inte över 100-åriga brev från Kongo, som min barndomsvän gör.

En gång fanns det en bok på ett bibliotek, som ingen lånat. Ingen hade sett värdet av den. Åren hade gått sen den kom ut år 1964. Boken hamnade i hyllan ”Utgallrad” och heter:
”PSALM & SÅNG LEXIKON” Författare Oskar Lövgren
Gissa om jag blev glad?

Nu har jag läst Andreas Holmbergs bloggpost om psalmen, som blev utesluten psalmboken och hade inte tänkt på hur lätt ett värdefullt budskap genom en psalm försvinner. Viktig teologisk kunskap kan sjungas in! Det fastnar mycket bättre om budskapet upprepas gång på gång genom en bra melodi.
Ta tag i budskapet och för det vidare! Det är påskens stora budskap! Det är bibelns röda tråd rakt igenom!

Så helt förlåter Gud…

Från Frälsaren på korsets stam

Sionstoner

Här några bibelhänvisningar till psalmen. Texten finns i frikyrkans gemensamma ”Psalmer och Sånger” nummer 604.
Jesus tvingar aldrig någon till tro på Guds kärlek genom honom. Matteus kap 27:38-44
Två rövare smädade ända in i döden men den ene bad om en tanke till slut. Han fick ett Paradis med Jesus. Lukas 23:43
Psaltaren 51:9
Jesaja 1:18, 38:17
Jeremia 31:34, 36:3
Psaltaren 103:12
Mika 7:19
Jesaja 44:22
Apostlagärningarna 3:19, Hebreerbrevet 9:26

Författare: Gunnel

Västgöte, uppvuxen på landet i en trygg, god miljö, fri att välja yrke och församlingstillhörighet, bromsad i alla framtidsdrömmar genom sjukdom, en fighter, som fått börja om på nytt hur många gånger som helst. Än sen då? Rak, orubblig och envis. Jag har kämpat trons goda kamp också och älskar Paulus för hans rika bildspråk och förmåga att undervisa om Kristus som uppstånden och den levande mitt ibland oss. Debattglad. Eller "Gud vare tack att den tiden är förbi......."

3 reaktioner till “Utgallrad”

    1. Elvy, jag ser att du kan detta med länkar. Du kanske kan ge mig en länk till Arthur Erikssons inspelning och sång av denna gamla psalm?

      1. Den 31 maj 2013 09:14 skrev ”Elvy Rinberg” :

        > Hej jag skall frska i helgen r nu pvg till studentfest kram Elvy > Den 31 maj 2013 08:47 skrev ”Gunnels plats i rymden” comment-reply@wordpress.com>: > > > > Gunnel commented: ”Elvy, jag ser att du kan detta med lnkar. Du kanske > kan ge mig en lnk till Arthur Erikssons inspelning och sng av denna gamla > psalm?” > >

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: